Salut bucodental en infants: més enllà de la càries

La càries és la malaltia crònica més comuna en la infància, però no és l’única. La detecció de la gingivitis o la maloclusió és també important. La prevenció és imprescindible per evitar-les.

Què és la càries?

És una malaltia que afecta l’esmalt de les dents arribant a provocar infecció, dolor o la seva pèrdua. És una de les malalties més esteses del món, atribuïble en gran mesura als canvis en la dieta moderna: l’excés de sucres i carbohidrats ha impulsat la prevalença de la càries a nivell general.

Respecte a la infància, si bé durant les passades tres dècades s’ha produït una reducció de la incidència de càries en dentició permanent, no ha passat el mateix amb la presència de càries en dentició temporal (a Catalunya l’any 2015, 250.000 nens tenien dents de llet cariades).

Cal fomentar especialment la regularitat en les visites al seu odontòleg. La infància és l’etapa en què crear hàbits és més fàcil. Revertir la tendència és cosa de tots.

Què és la gingivitis?

És la inflamació de les genives, produïda per acumulació de microorganismes (placa bacteriana). La placa bacteriana és present en boca de manera natural, però si persisteix molt de temps sobre les genives (i també sobre l’esmalt de la dent) pot arribar a danyar-les. Si la gingivitis no es tracta com cal pot donar lloc a malalties més agressives com ara la periodontitis, amb risc de cronificar arribada l’edat adulta.

Què és la maloclusió?

És una anomalia del creixement del maxil·lar o de la mandíbula i/o de la posició de les dents, que impedeix una correcta funció masticatòria i pot comportar una alteració estètica per la persona. És causada per diferents factors com l’hereditari, la pèrdua prematura de les dents, o la presència d’hàbits anòmals (succió del dit, xumet, deglució atípica). Es calcula que vora un 15% d’infants arreu de l’Estat pateixen maloclusió que requereix tractament ortodòntic.

Decàleg per a una bona prevenció

Què podeu fer?

  1. Sol·liciteu una primera visita amb el vostre odontòleg quan el nen faci els 4 anys. El professional de Salut Oral (odontòleg, higienista dental) us avaluarà i us orientarà en tot el relatiu a prevenció i tractament.
  2. Mantingueu un bon hàbit d’higiene oral. És recomanable que el raspallat sigui efectuat per un adult fins que el nen adquireixi plena habilitat per fer-ho tot sol (cap als 7-8 anys).
  3. Useu dentífrics fluorats (1.000 ppm, parts per milió) i renoveu regularment el raspall de dents.
  4. Fomenteu una alimentació sana i equilibrada, rica en aliments integrals, fruites i hortalisses.
  5. Promoveu la masticació d’aliments durs, que faciliten el creixement dels maxil·lars i el bon estat de les genives.

Què heu d’evitar?

  1. Desterreu de la dieta i en la mesura del possible llaminadures i productes ensucrats.
  2. Eviteu “picar” entre hores, especialment dolços.
  3. No mulleu el xumet ni la tetina del biberó en sucre ni mel.
  4. Eviteu qualsevol pràctica que pugui comportar dany per les dents: obrir ampolles, trencar fruits secs, etc.
  5. No us apliqueu fluor sense consultar-ho amb el vostre professional de Salut Oral.

Anna Gonzalez, Higienista dental EAP Dreta de l’Eixample – CAP Roger de Flor / Twitter: @caprogerflor


Informació addicional d’interès:

Canal Salut. Salut bucodental