Coeduquem al Poble Sec

Parlem de coeducació quan parlem d’educar en igualtat i no discriminar per raó de sexe, intersexe, transsexe o orientació sexual.

Curs 2017: “Cercavila per la Coeducació al Barri”

“La coeducació intenta trencar amb els estereotips de gènere i normalitzar que qualsevol tasca la pot dur a terme qualsevol persona i, que al final, les persones siguem lliures i tinguem les mateixes oportunitats en la vida”.

La necessitat de parlar de coeducació i començar a introduir aquest concepte en centres educatius, i també a tota la població en general, sorgeix a causa de la discriminació que pateixen moltes persones per raó de gènere.

Diversos estudis expliquen la manera tan diferent en que som tractats depenent del nostre sexe. La família més propera ens parla diferent, ens toca diferent i, fins i tot, n’espera coses ben diferents del nostre futur com a persones adultes depenent de si som nens o nenes.

“La coeducació intenta trencar amb tots aquests costums socialment apresos i que costen tant de desaprendre”

El projecte va sorgir de la necessitat detectada, des de la comissió de salut del Pla Comunitari del Poble Sec, per aprofundir en el tema del gènere. Es coneix que el gènere és una de les bretxes de desigualtat en salut.

La cooperativa Fil a l’Agulla és una associació que es defineix com igualitària on les persones es poden desenvolupar de forma integral i poden establir relacions personals i grupals de forma més lliure i conscient. Quan es va conèixer el treball que la cooperativa Fil a l’Agulla desenvolupava en escoles, es va contactar amb les persones de la cooperativa i amb les escoles del barri. Finalment el projecte es va portar a terme a l’escola Tres Pins.

Acció Comunitària: la Cercavila

El passat curs escolar es va fer el projecte de coeducació des de tres vessants: alumnat, professorat i famílies. Finalment va culminar amb una acció comunitària on els infants de 6è van ser els i les protagonistes, la “Cercavila per la Coeducació al Barri”.

Durant la Cercavila, guiada per l’Associació Jam Circus, els i les alumnes van teatralitzar moments de la vida quotidiana on es veien desigualtats en qüestió de gènere i discriminació de persones del col·lectiu LGTBI. Va acabar amb la creació d’un estenedor gegant preparat per les famílies de l’AMPA amb reflexions de totes les persones assistents, una mostra que anirà itinerant per diferents espais del barri.


Vanesa Closas, Infermera CAP Les Hortes – EAP Poble Sec / Twitter: @CAPLesHortes / Facebook: CAP Les Hortes