Antibiòtics: fem-ne un bon ús!

Cada any, el dia 18 de novembre, es celebra el dia Europeu per a l’ús prudent dels antibiòtics. Aquesta iniciativa neix l’any 2007 del European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) i està destinada a fomentar un ús responsable dels antibiòtics.

L’evidència més recent que tenim és que seguim fent un consum molt preocupant dels antibiòtics, tant als EEUU com a Europa. Sabem que el consum comporta l’aparició de les resistències i les resistències són responsables d’unes 33.000 morts anuals només a la Unió Europea.

A Europa, aquest consum és molt desigual entre països, però cal destacar que és marcadament més gran en els països del sud del continent.

Cal recordar que en aquest afer tots hi estem involucrats, metges, infermeres, farmacèutics i molt especialment els pacients com a primers destinataris i consumidors d’aquests fàrmacs.

Què podem fer per frenar les resistències?

  1. Consumir els antibiòtics únicament prescrits per professionals de la salut.
  2. Seguir atentament l’horari de les preses i completar la pauta sencera.
  3. No iniciar antibiòtics per iniciativa pròpia i recordar que una gran majoria de processos infecciosos com el refredat, el mal de coll, la grip i fins i tot el coronavirus (Covid-19) són infeccions víriques que no responen als antibiòtics.

En cas de dubte, consulteu sempre als vostres professionals de referència.


Dr. Xavier Carbonés, Metge de família Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut

Data publicació: Desembre 2021


Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF:

1 Trackback / Pingback

  1. El mal de coll – ferSalut

Comments are closed.