Estudiants de medicina fent rotació per atenció primària

Reflexió i experiència d'una estudiant de 6è de medicina rotant al CAP Sarrià-Vallvidrera-Les Planes.

L’últim curs de la carrera de medicina consisteix en l’anomenat rotatori, on anem passant per diferents especialitats i diferents hospitals, per poder arribar a conèixer, encara que sigui una mica, totes les especialitats de la medicina, i integrar els coneixements apresos durant la carrera, guanyar-ne de nous, i orientar el teu futur professional.

Tots esperem amb gran il·lusió l’inici de la rotació en serveis com cardiologia, neurocirurgia, cirurgia general… Però, què passa quan ens toca rotar per atenció primària? Què significa per un estudiant ple d’ambició i aspiracions professionals deixar de banda els passadissos de l’hospital i la seva dinàmica frenètica, per traslladar-se a un Centre d’Atenció Primària?

Una de les especialitats més riques i completes

Com a estudiant de medicina, penso que rotar per atenció primària et dona l’oportunitat d’integrar tots els coneixements mèdics adquirits durant la carrera, consolidar-los i posar-los en pràctica.

Això és gràcies al fet que la medicina de família és una de les especialitats més riques i més completes, ja que en un sol dia de consulta pots arribar a veure una gran varietat de patologies diferents; des d’una simple amigdalitis a un infart. A més, tractes amb pacients de totes les edats; pots veure pacients joves, de mitjana edat i ancians. Això és una cosa molt valuosa per un estudiant de medicina i que no es troba en altres especialitats, ja que per a algú que està en procés de formació i aprenentatge, la varietat és riquesa.


Proximitat i longitudinalitat en l’atenció

Un altre gran avantatge que ens ofereix l’atenció primària és el fet de poder veure i tractar malalties en diferents fases d’evolució; els pacients consulten per malalties agudes que necessiten tractament immediat, però també tractem a pacients amb malalties cròniques i de llarga evolució com pot ser la diabetis, la MPOC, la insuficiència renal crònica, etc.

El fet de tractar malalties cròniques ens permet oferir longitudinalitat en l’atenció del pacient. Això acaba creant un clima de confiança, la qual cosa afavoreix i beneficia enormement la relació metge-pacient, fonamental per a oferir una assistència mèdica d’alta qualitat.

El metge de família tracta als pacients sobre la base del paradigma holístic, que implica atendre i tractar a les persones en totes les seves dimensions; biològica, psicològica, social, cultural i espiritual. El metge d’atenció primària no treballa sol, sinó en equip juntament amb infermeres, treballadors socials i administratius per poder arribar a tots els àmbits del pacient i garantir-li el màxim benestar.


Promoció i prevenció de la salut

Un dels aspectes més importants que treballa l’atenció primària és la promoció i prevenció de la salut. És cert que aquesta cultura de prevenció i promoció encara no ha estat interioritzada íntegrament pels estudiants de medicina, que solem centrar-nos més en les malalties i en com tractar-les una vegada establertes. No obstant això, la meva experiència en atenció primària m’ha fet adonar que el fet de començar a crear hàbits saludables, reduir factors de risc, acudir als controls amb el teu metge, abandonar el tabac, portar una dieta equilibrada… no sols aportarà beneficis a nivell sanitari, sinó també econòmics i socials, evitant així la inversió de grans quantitats de diners en tractaments i serveis hospitalaris majoritàriament evitables. Hi ha una gran quantitat de malalties que es poden prevenir, no hem de donar l’esquena a aquest concepte tan fonamental i convenient per a tots.

Agraïment al CAP Sarrià

Per a acabar m’agradaria comparar a un estudiant de medicina amb un arbre petit que creix tort. Aquest arbre tort no creixerà ni corregirà la seva postura si només es recolza sobre una estaca rígida, sinó que també precisa d’aigua, llum, calor i abonament per créixer alt i recte. Jo, personalment, he pogut rebre tot això i molt més dels professionals amb els quals he estat durant aquestes pràctiques al CAP Sarrià, i als quals estic immensament agraïda per haver contribuït d’una manera tan positiva en la meva formació. Realment el món de l’atenció primària és un tresor amagat per als estudiants de medicina, que val la pena descobrir i no deixar de valorar mai.


Elena Echevarne Bau, Estudiant de 6è de Medicina de la UIC / EAP Sarrià, Vallvidrera, Les Planes / Twitter: @CapSarria

Data publicació: Desembre 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: