Tabac de cargolar: només és més barat

En els últims anys la popularitat dels cigarrets fets a mà ha augmentat en paral·lel al preu del tabac manufacturat.

Falses creences

El consumidor de tabac de cargolar (TC) pot pensar que fuma una fulla artesana i més natural, que en fuma menys i que controla el que fuma, ja que és el consumidor qui fabrica el que consumeix. Que fumant aquesta classe de tabac li resultarà més fàcil deixar de fumar i que és un tipus de fumador amb un consum minoritari, aliè potser al fenomen del tabaquisme. No obstant això, l’evidència científica sembla oposar-se a aquestes creences.

Mites desmuntats pels científics

  • Un estudi publicat en 2013 va trobar concentracions més altes de diòxid de carboni en aire espirat en fumadors de TC que en consumidors de tabac manufacturat. S’ha de tenir en compte que el fumador de tabac manufacturat fuma una mitjana de 27,9 cigarrets i que el fumador de TC fuma una mitjana de 18,5 cigarrets. És a dir: fumant menys incorpora al seu organisme dosis més altes d’un gas tòxic que augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars.
  • L’evidència també assenyala que en els cigarrets fets a mà les concentracions de nicotina poden superar en un 70% les permeses per als cigarrets manufacturats, fins a un 85% més de quitrà i fins a un 84% més de monòxid de carboni.
  • Tampoc és més fàcil deixar de fumar si un es fa els seus propis cigarrets. S’han detectat concentracions més altes de substàncies additives en el TC (22%) que en els cigarrets manufacturats (10%). Malgrat que els consumidors de TC creuen que podrien deixar de fumar més fàcilment que els altres, tenen menys intenció de fer-ho i fan menys esforços per aconseguir-ho. S’ha observat que les pipades de les persones que es fan els seus propis cigarrets són més intenses, perllongades i freqüents.

Un altre mite relacionat amb el TC és que el fumador sempre sap el que fuma. Realment no és així. Aquest tipus de tabac està subjecte a una legislació més permissiva i els seus fabricants no estan obligats a revelar els continguts de nicotina i quitrà. Només una tercera part d’ell ho indica.

L’única certesa sobre el TC: és més barat

En conseqüència, la seva venda es va disparar entre 2001 i 2014. En aquest període a Catalunya l’import obtingut de les vendes de cigarrets manufacturats va créixer en un 35%, mentre que el TC va augmentar un 1.667%. L’any 2006 un 3,4% dels fumadors va reconèixer fumar cigarrets fets a mà arribant a un 24.1% en el 2014.


Isabel Solís Calderón, Infermera EAP Poble Sec – CAP Les Hortes


Informació addicional d’interès:

Mites del tabac per cargolar desmuntats pels científics.