Discapacitat, un pas cap a la conscienciació social

A la nostra societat conviuen persones diferents, algunes amb discapacitat física, que es troben amb barreres per fer allò que poden i volen fer. Amb més conscienciació social i gràcies a l’esforç d’entitats i associacions, podem ajudar a millorar les seves condicions de vida i contribuir a la seva integració en igualtat de condicions i oportunitats.

A la nostra societat hi ha persones amb discapacitat física, que tenen mobilitat reduïda (a causa de malformacions neurològiques, accidents, lesions cerebrals, etc.) o tenen alguna disfunció orgànica (per malformacions cardíaques, renals, pulmonars, etc) i, necessiten suports per gaudir de la vida i fer les mateixes coses que la resta.

Cal prendre’n consciència, ja que sovint el desconeixement fa invisibles aquestes persones a la societat, i converteixen fets quotidians (agafar un transport públic, treure diners d’un caixer automàtic o accedir a un espai públic amb escales) en un gran repte. Es fa necessari que tota la societat canviem la nostra mirada i ens posem en la seva pell per comprendre el que suposa viure amb una discapacitat, coneguem millor les seves necessitats i capacitats i es facilitin els suports adequats.

La discapacitat no hauria de comportar una discriminació ni hauria de marginar ningú per poder fer cap activitat en igualtat de condicions.

ECOM, l’entitat referent de la discapacitat física

ECOM és un moviment associatiu que va néixer fa quaranta anys (l’any 1971) per defensar els drets de les persones amb discapacitat física i millorar la seva qualitat de vida, així com per enfortir les associacions del sector. Aglutina i representa a 147 entitats federades d’arreu d’Espanya.

Des d’ECOM es realitza una gran tasca al servei de les persones amb discapacitat física. És pionera en la gestió del Servei d’Assistència Personal (SAP), amb 60 persones beneficiàries i 89.288 hores prestades d’assistència personal. També són destacables el servei de monitors de suport a la inclusió a l’escola o el servei d’integració laboral (SIL), així com les tasques de formació, d’atenció especialitzada o d’assessorament.

Impuls de la salut comunitària. ECOM realitza reunions de sensibilització amb els equips d’Atenció Primària per promoure la salut des de la perspectiva sociosanitària i l’atenció centrada en la persona. També desenvolupa el Programa de Suport als Grups d’Ajuda Mútua (GAM).

En els darrers anys, ECOM ha destinat esforços importants a la promoció de la vida independent. Un esdeveniment destacable és la Campanya Vida Independent #Feselpas, amb la qual es vol empoderar les persones amb discapacitat i provocar un canvi en la forma de mirar-se a si mateixes. També es treballa amb l’entorn de la persona: les famílies, entitats, professionals, amb l’objectiu de promoure el canvi en el model d’atenció i que aquesta se centri en l’autonomia i la participació de les persones amb discapacitat. Es fa necessari que tota la societat prengui consciència d’aquest canvi de paradigma.

Dins d’aquesta campanya, ECOM va crear el documental i l’exposició fotogràfica “Vides Diverses”, dues propostes culturals protagonitzades per persones amb discapacitat física que relaten la seva experiència en vida independent i que ens recorden que totes les persones tenim la necessitat i la capacitat d’emancipar-nos i poder decidir sobre la nostra vida.


Informació addicional d’interès:

ECOM

Documental “Vides diverses, el tràiler”