Els tatuatges i pírcings intervenen en la labor sanitària

Un tatuatge és una marca a la pell mitjançant la injecció de tinta o pigments sota l’epidermis i un pírcing consisteix a penjar joies o altres objectes de metall mitjançant la perforació de la pell, mucoses o qualsevol altre teixit corporal. Totes aquestes tècniques tenen en comú que trenquen la barrera de protecció natural més extensa del cos humà composta per la pell i les mucoses.

Una decisió responsable

Si has decidit fer-te un tatuatge o pírcing, has de ser conscient de les complicacions i contraindicacions que poden tenir i posar-te en mans d’un bon professional tatuador/a que estigui degudament acreditat i que compleixi les mesures higièniques bàsiques i la normativa vigent.

  • Quan parlem de normes higièniques bàsiques ens referim a: un local net i ben il·luminat, on l’àrea de treball estigui aïllada de la resta de l’establiment, que disposi d’un rentamans d’accionament no manual, equipat amb aigua corrent, dispensador de sabó i tovalloles d’un sol ús. També que tingui un autoclau, que és un recipient de vapor per esterilitzar a pressió els estris d’un sol ús.
  • El diploma d’higiènic sanitari que acredita ha de ser ben a la vista.
  • Tot el material que es faci servir ha d’ésser estèril o d’un sol ús.
  • La persona que fa el pírcing o tatuatge ha de treballar amb guants d’operar, que ha d’estrenar cada vegada, i no ha de tocar res que no sigui necessari per fer-lo.
  • En el cas d’un pírcing, la peça hauria de ser d’acer inoxidable, or de 14-18 quirats o titani, per a reduir el risc d’infeccions i al·lèrgies. Aquests materials nobles també han d’haver estat esterilitzats.
  • La pell s’ha de netejar i desinfectar.
  • T’han d’informar bé sobre quins mètodes de desinfecció has de seguir i quantes vegades al dia ho has de fer fins que cicatritzi totalment. Si malgrat tot la ferida s’infecta, has d’anar al metge ràpidament per evitar complicacions.
  • L’establiment que s’esculli ha de disposar de fulls de reclamacions. Si no compleix algunes de les obligacions establertes a la normativa vigent, pot ser denunciat i sancionat.

Abans de fer-te un tatuatge o pírcing hauràs de signar un document de consentiment, que inclou la pràctica a realitzar, els riscos sanitaris i complicacions. Si tens menys de 16 anys, a més d’aquest consentiment hauràs d’aportar un certificat de maduresa signat pels pares o tutors legals.

Quins riscos pot comportar?

Les complicacions més importants que es poden presentar es relacionen amb les infeccions. La col.locació d’un pírcing o tatuatge en condicions no adequades pot ser la causa d’infeccions potencials transmeses a través de la sang, com les hepatitis B i C.

Aquestes pràctiques també poden comportar derivats d’al. lèrgies als materials utilitzats o cicatritzacions amb aparició de queloides, que són lesions de la pell produïdes per creixements exagerats del teixit que constitueixen la cicatriu. Les complicacions secundàries a la col·locació d’un pírcing també tenen a veure amb el lloc anatòmic, els pírcings que perforen el cartílag no són recomanables, ja que tenen més risc de complicacions i per tant moltes vegades han de ser retirats.

El tatuatge es pot fer a qualsevol part del cos. Hi ha zones com la cervical o la part baixa de la zona lumbar on el fet de tenir-ne un podria ser contraindicació per posar anestèsia en cas necessari (per exemple l’epidural en el part).

La tinta del tatuatge també pot emmascarar qualsevol afectació de la pell que sigui perillosa.


Dolors López, Infermera EAP Poble Sec – CAP Les Hortes


Informació addicional d’interès:

Tatuatges, pírcings i micropigmentació