Salut bucodental en la infància

Mantenir la boca i les dents netes i ben cuidades és essencial per la nostra salut bucal. Per això és important prendre’n consciència des de ben petits, i adquirir la higiene i el raspallat com a hàbits diaris. T’expliquem la millor manera de tenir cura de la boca de l’infant des del naixement fins a la seva adolescència.

Cuidem-nos la boca i les dents des del primer dia

Els primers mesos de vida del nadó són molt importants per començar a tenir cura de la seva boca. Amb activitats quotidianes com bufar una cullera per refredar-ne el contingut, podem traspassar bacteris a un nen de pocs mesos de vida. Els nens colonitzen la seva cavitat oral amb patògens els primers mesos de vida. Per això cal reforçar l’hàbit de netejar la boca i les dents des de ben petits.

La preocupació per la bona salut oral dels nens ha de començar ben aviat, abans i tot del naixement. Els estudis han demostrat que la salut oral dels pares, i sobretot la de la mare, condicionaran el risc del fill de patir càries o malalties de genives durant la seva vida.

Durant l’embaràs és aconsellable que la mare faci revisions i tractaments dentals, si cal, per tenir la boca en les millors condicions possibles. Els canvis hormonals propis de la gestació afavoreixen el sagnat de les genives i cal mantenir una higiene oral acurada per evitar la gingivitis. Algunes embarassades, a més, pateixen vòmits que poden afavorir el desgast dental.

Sabies que… la lactància materna és clau per un bon creixement dels maxil·lars?

Els moviments de succió al pit afavoreixen el desenvolupament de l’estructura facial del nadó. Cal netejar bé les genives del nadó des del primer dia i després de cada àpat per eliminar les restes de llet que puguin quedar.

Quan les dents comencin a erupcionar, més o menys als sis mesos de vida, cal començar a utilitzar un raspall de dents per netejar-les. Es comercialitzen uns petits raspalls amb el capçal tou per evitar que es facin mal.

Falsos mites

  • El fet que durant l’embaràs surten càries no és del tot cert, en realitat està associat al fet que de vegades es menja més sovint i no sempre es fa una bona higiene oral en cada menjada o beguda.
  • La sortida de les dents, encara que podria ocasionar malestar, no és causa de febre en els nounats.

 La pasta dental. Quina he d’utilitzar?

Al voltant dels dos anys i mig o tres ja es pot començar a utilitzar dentífric per a nens amb una concentració de fluor de 1000 ppm (parts per milió) de fluor.

A partir dels cinc o sis anys comencen a sortir les dents i els primers queixals definitius i en aquest moment s’ha d’utilitzar una pasta de dents amb més fluor que la dels primers anys. La pasta dental per nens conté menys fluor que la dels adults. Si el dentista ho recomana, es podria utilitzar una pasta de dents per adults si es considera que el nen o nena té un alt risc de patir lesions de càries amb una concentració de 1450 ppm de fluor. Les pastes de dents amb què avui ens raspallem tres vegades al dia contenen com a mínim deu ingredients. Uns serveixen per protegir i altres per donar gust i consistència. Els ingredients que netegen es barregen amb aigua i formen una pasta espessa gràcies a un agent aglutinador que sol ser un alginat que s’extreu d’algunes algues. A aquesta mescla s’afegeix sovint un detergent per crear espuma. Si hem d’escollir una pasta dental per un nen, hem de tenir en compte l’edat que té i utilitzar-ne una que porti fluor.

Dietes sanes, dents sanes

L’esmorzar de l’escola i el berenar, on no tenim un raspall de dents a mà, hauria de ser de baix poder cariogènic; pot ser un entrepà amb formatge o pernil o bé fruita sencera o fruits secs. Cal fer una dieta dura i fugir dels brioixos, pans de motlle, pastes industrials i sobretot dels sucs envasats i les begudes ensucrades. Els nens han de beure aigua, llet i, si beuen sucs, han de ser acabats de preparar. Les begudes energètiques contenen una gran quantitat de sucres i no aporten cap benefici a aquestes edats.

No picar entre hores ens ajuda a protegir la salut dental

És important ensenyar als nens a menjar durant els àpats i a no picar entre hores. Cada vegada que es menja, la saliva tarda uns vint minuts a neutralitzar l’àcid que provocarà les càries. Aquest àcid prové dels bacteris cariogènics que utilitzen els sucres com a aliment. Si es menja més sovint, hi ha més atacs àcids a l’esmalt dental i més risc de patir lesions de càries. La saliva ens ajuda a neutralitzar l’àcid, és antibacteriana i remineralitza l’esmalt.

Tècnica de la raspallada dental

Després de menjar cal anar al lavabo i glopejar força aigua per treure les restes de menjar que hagin pogut quedar entre les dents. Seguidament, posarem una petita quantitat de dentifrici al raspall i raspallarem totes les dents i la llengua. Podem glopejar després o bé només escopir.

El raspall ha de netejar les dents i les genives amb moviments verticals o en cercles per les cares externes i internes de totes les dents i per les cares on masteguem. S’aconsella canviar-lo cada tres mesos. Cadascú ha de tenir un raspall de dents propi i no es pot compartir.

Si tenim un raspall amb bateria o piles necessitarem una mica més d’estona per fer una bona raspallada, però són una bona eina per fer massatge a les genives i tenir cura de les dents. En aquests casos, cal seguir la tècnica de raspallada que indica el fabricant segons si el capçal és rodó o allargat. Si el capçal és rodó, cal mantenir a cada cara de la dent o queixal el raspall ben quiet uns deu segons i així netejarà acuradament les dents i la geniva.

Consells

  • Hem de dedicar com a mínim 2 minuts a raspallar-nos les dents després de l’àpat. Si utilitzem un raspall elèctric, necessitarem uns 6 minuts per fer-ho correctament.
  • Els col·lutoris s’han d’utilitzar com un complement a la pasta dental, però mai pot substituir la raspallada.

Visita periòdicament el dentista per assegurar el bon estat i el desenvolupament bucal de l’infant.


Dra. Judit Masdevall, Odontòloga EAP Albera Salut