
Com es detecta?
Quan un home, generalment vora els 60 anys, acut a la consulta explicant algun símptoma urinari, hem de sospitar que la pròstata s’ha fet gran. El seu metge o metgessa de família farà el següent:
- Primer de tot aprofundirem en la clínica que presenta: dificultats per iniciar la micció, raig d’orina dèbil, orina intermitentment, sensació de no haver buidat del tot, urgència (que li costi molt retenir o fins i tot se li escapi l’orina), i/o llevar-se més sovint de l’habitual a la nit per orinar.
- El pas següent és passar un test anomenat IPSS (International Prostate Syndrome Score), en el que el pacient avalua quin impacte està tenint en la seva vida la clínica que presenta.
- Finalment s’ha de fer un tacte rectal, el qual ens dirà a grans trets la mida, consistència i regularitat de la pròstata.
El que s’ha comprovat que no aporta res per al diagnòstic és el PSA, una determinació específica de la pròstata en les anàlisis, i de la qual se n’ha abusat i ha fet creure que disposàvem d’una detecció precoç per als problemes de la pròstata. Tot això ho farà el seu metge o metgessa de família, el qual segons tot plegat decidirà si cal anar a veure l’uròleg o pot iniciar el tractament, en cas de ser necessari.
Tractament
Canvis que ens poden ajudar
- Evitar begudes alcohòliques o amb cafeïna.
- Augmentar la quantitat de fruita i fibra en els àpats.
- No beure 2-3 hores abans de fer alguna cosa important, per evitar la urgència. Per evitar aixecar-se sovint a orinar a la nit, restringir el consum de beguda a partir de les 18 hores.
- Per mirar de buidar completament la bufeta, intentar tornar a orinar passats uns minuts.
- Per reeducar la bufeta, intentar aguantar l’orina tant com es pugui.
Roger Vinyeta, Metge de família EAP Sarrià – Vallplasa
Data publicació: Març 2015