Hiperplàssia de pròstata

La pròstata és una glàndula del sistema reproductor masculí, que es troba sota la bufeta de l’orina i per davant del recte. És travessada per la uretra, el conducte que va des de la bufeta fins al final del penis, i serà per tant en l’orina on apreciarem les majors complicacions pel seu creixement.

Com es detecta?

Quan un home, generalment vora els 60 anys, acut a la consulta explicant algun símptoma urinari, hem de sospitar que la pròstata s’ha fet gran. El seu metge o metgessa de família farà el següent:

  1. Primer de tot aprofundirem en la clínica que presenta: dificultats per iniciar la micció, raig d’orina dèbil, orina intermitentment, sensació de no haver buidat del tot, urgència (que li costi molt retenir o fins i tot se li escapi l’orina), i/o llevar-se més sovint de l’habitual a la nit per orinar.
  2. El pas següent és passar un test anomenat IPSS (International Prostate Syndrome Score), en el que el pacient avalua quin impacte està tenint en la seva vida la clínica que presenta.
  3. Finalment s’ha de fer un tacte rectal, el qual ens dirà a grans trets la mida, consistència i regularitat de la pròstata.

El que s’ha comprovat que no aporta res per al diagnòstic és el PSA, una determinació específica de la pròstata en les anàlisis, i de la qual se n’ha abusat i ha fet creure que disposàvem d’una detecció precoç per als problemes de la pròstata. Tot això ho farà el seu metge o metgessa de família, el qual segons tot plegat decidirà si cal anar a veure l’uròleg o pot iniciar el tractament, en cas de ser necessari.

Tractament

 Actualment hi ha diverses teràpies que s’apliquen soles o combinades, on el que es cerca és millorar la clínica urinària. Però pot ser que no només amb fàrmacs es pugui tractar, i acabi essent necessària la intervenció quirúrgica. El que mana, tanmateix, és la clínica que presenti el pacient.

Canvis que ens poden ajudar

  1. Evitar begudes alcohòliques o amb cafeïna.
  2. Augmentar la quantitat de fruita i fibra en els àpats.
  3. No beure 2-3 hores abans de fer alguna cosa important, per evitar la urgència. Per evitar aixecar-se sovint a orinar a la nit, restringir el consum de beguda a partir de les 18 hores.
  4. Per mirar de buidar completament la bufeta, intentar tornar a orinar passats uns minuts.
  5. Per reeducar la bufeta, intentar aguantar l’orina tant com es pugui.

Roger Vinyeta, Metge de família EAP Sarrià – Vallplasa


Data publicació: Març 2015