Quatre anys de Comissió de Participació Ciutadana

La Comissió de Participació Ciutadana de l'EAP Dreta de l'Eixample és un òrgan participatiu on, a partir de les aportacions d'entitats del barri, serveis socials i usuaris del centre, es busca apropar la governança del centre a les necessitats dels ciutadans.

L’any 1978 a la ciutat d’Alma Ata (Kazajistán) es va celebrar una conferència internacional sobre Atenció Primària de Salut que va marcar un canvi de paradigma en la salut pública mundial. La Declaració d’Alma-Ata reafirmava la definició de salut de l’OMS, proposada per Andrija Stampar l’any 1946, i demanava la intervenció de molts altres sectors socials i econòmics, a més del de la salut, promovent així la participació de la comunitat i obrint a la ciutadania la possibilitat de ser agent del desenvolupament i la millora de la salut.

Al setembre de l’any 2018, l’EAP Dreta de l’Eixample va crear la seva Comissió de Participació Ciutadana. Actualment, està formada per membres de la direcció del centre, representació ciutadana del territori, representació de pacients experts del centre, i representants d’associacions del barri i directores i tècniques del barri i serveis socials. 

Línies de treball 

Al llarg d’aquests anys, els membres de la Comissió s’han reunit dues vegades l’any, amb un total de 5 reunions des del seu inici. Només es van interrompre durant l’emergència sanitària de la Covid-19, però un cop tornada a la normalitat es van reprendre amb una gran assistència de participació.

En aquestes reunions, es tracten dues línies fonamentals de treball:

  1. Intercanvi d’informació sobre els aspectes més rellevants del centre, com ara funcionament del centre, resultats de dades de salut, informació de l’activitat assistencial i no assistencial del centre, obres o compra de material mèdic que s’han realitzat, novetats al centre, etc.
  2. Torn obert de preguntes i consultes, on s’ha demostrat que resulta molt enriquidor tenir el punt de vista de la ciutadania. Per exemple, gràcies a les aportacions de membres de la Comissió, s’han fet cas a les propostes de renovar la senyalització del centre, la petició de reprendre l’Escola de Salut – que es va haver d’aturar durant la pandèmia -, o la creació del taller de La Meva Salut, per disminuir la bretxa digital en el sector salut. A l’apartat de notícies de la web del centre (www.eapdretaeixample.cat) podeu consultar totes les actes de les reunions i acords assolits.

Donar veu a tota la ciutadania 

L’EAP Dreta de l’Eixample creu que les persones són les protagonistes en la cura de la seva salut i la Comissió de Participació Ciutadana és un instrument imprescindible per fer sentir la seva veu, clau per millorar la qualitat, l’eficiència, la transparència i la governança del nostre centre. 

La Comissió està oberta a la vostra participació i els vostres suggeriments. Per això, des del centre us animem a tenir-hi un paper actiu. Ens agradaria tenir una representació de totes les edats (famílies de nadons i infants, joves, dones embarassades, adults i persones grans) per poder escoltar totes les opinions i garantir que hi estiguin representats tots els usuaris del centre.

Pròxima reunió el 3 de novembre. Digues la teva!

Volem donar veu a la diversitat de la ciutadania, per aprofitar la riquesa de les diferents perspectives i opinions. Si creieu que us pot interessar, us esperem a la pròxima reunió del 3 de novembre i hi podeu participar de diverses maneres: assistint, afegint punts a l’ordre del dia o comentant les recomanacions i decisions preses per la nostra organització. 

Per venir a la reunió, ens podeu informar de la vostra assistència mitjançant el correu: info@eapdretaeixample.cat, indicant en el cos de l’assumpte: Comissió de Participació Ciutadana.


Silvia Zamora, Metgessa de família i Cristina Villanueva, Secretaria de direcció CAP Roger de Flor – EAP Dreta de l’Eixample / Twitter: @caprogerflor

Data publicació: Octubre 2022


Enllaços d’interès: 


Pots descarregar aquest article en format PDF: