Residents MIR i IIR, una fita més del CAP Vallcarca-Sant Gervasi

Els estudiants de medicina i infermeria, quan acaben la carrera, es presenten a l’examen MIR o IIR (Metge/Infermer Interno Resident) per treure plaça per formar-se en l’especialitat que triïn (Cardiologia, Medicina de Família, Neurologia, etc.). El tutor aprèn del resident i el resident del tutor, perquè moltes professions, entre d’altres les sanitàries, no es poden aprendre només als llibres. Treballem en equip per assolir bons nivells de competència professional.

Formació a l’Atenció Primària 

Els centres d’Atenció Primària poden acreditar-se com a centres universitaris per a formar futurs especialistes en Medicina Familiar i Comunitària.

L’any 2018 es va obrir un període d’acreditació de centres pel Ministeri de Sanitat i així vam aconseguir entrar com a opció, perquè els futurs residents ens poguessin triar. Posteriorment, es van acreditar els tutors amb els seus mèrits de forma oficial pel Departament de Sanitat. La nostra primera resident MIR, la Laura Torrents Cunill, va arribar l’any 2021 com a R1 de la Dra. Nieves Barragán, i actualment ja és R2.
Aquest any han arribat la Jana Ortiz, R1 del Dr. Daniel Moll i la nostra primera infermera IIR-1, Paula González, amb la infermera-tutora
Estefanía Farret. 

Formació al CAP Vallcarca-Sant Gervasi 

L’aposta de Vallcarca-Sant Gervasi és possible gràcies a l’equip de col·laboradors docents (la resta d’infermers i metges de l’equip). Sempre hem intentat fer formació individual i col·lectiva, però ara tenim la il·lusió i el compromís de formar nous professionals sanitaris. 

Els nostres MIR també es formen a l’Hospital de Sant Pau, i la nostra IIR a l’Hospital Sagrat Cor. A més, formem part de la Unitat Docent d’ACEBA, junt amb 10 altres Centres d’Atenció Primària.

Demanem als usuaris i usuàries que tinguin paciència si un dia troben a un resident a la consulta. Cal tenir present que són persones amb un alt grau de formació teòrica que estan agafant l’experiència clínica, de la mà de professionals amb anys de rodatge. Sempre estan supervisats i comenten tots els casos amb els seus tutors, per la qual cosa no hi ha motius per no estar tranquils. 

Amb els residents fem consulta, fem sessions clíniques, fem treballs de recerca i presentem treballs a congressos. Tot això ja ho hem començat. A més passem bones estones amb aquests joves plens de ganes d’aprendre.

Esperem tenir un llarg recorregut en aquest camí que tot just hem començat.


Dra. Nieves Barragán, Metgessa de família i Responsable docent  Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: Octubre 2022


Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: