Cap a una salut feminista

Els biaixos de gènere travessen tots els àmbits, també el sanitari. És ben sabut que la medicina s’ha construït prenent com a model el cos de l’home, i que les particularitats dels cossos de les dones han quedat relegades a una desviació de la norma. El resultat: un impacte directe sobre la salut de les dones. 

Un estudi de l’any 2019 de l’Hospital Vall d’Hebron evidencia que les dones tenim el doble de probabilitats de morir que els homes quan patim un atac de cor. Per què? Perquè els símptomes que presentem les dones –també les persones grans o diabètiques– són diferents i sovint no s’expliquen i, per tant, no es reconeixen com a tals. És evident, doncs, que un sistema de salut amb perspectiva de gènere és un millor sistema de salut per a tota la població. 

Encara avui, els assajos clínics només inclouen un 38% de dones i, en àmbits com el de les malalties cardiovasculars, la xifra es redueix al 25%. Això té conseqüències molt rellevants. Les dones desenvolupem més reaccions adverses a tractaments o medicaments i rebem més diagnòstics tardans o erronis. De la mateixa manera, s’ha aprofundit menys en el coneixement del nostre cos. Una dada: només fa 24 anys que es coneix la mida i la forma real del clítoris. 

A més, el nostre dret a la salut és indestriable dels nostres drets sexuals i reproductius. El Govern té plenament assumit aquest vincle, i per això ha impulsat l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius. Entre d’altres línies d’actuació, treballa per garantir l’equitat territorial en l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs i per garantir un part respectat. 

Així mateix, la primavera passada es va començar a desplegar el Pla d’Equitat Menstrual, gràcies al qual s’han distribuït productes menstruals reutilitzables i sostenibles (copa, calces i compreses) a més de 1.200 alumnes de tercer d’ESO. El repartiment s’ha acompanyat de tallers per millorar el coneixement del propi cos i el cicle menstrual, impartits per llevadores i infermeres, així com per conscienciar sobre l’impacte dels productes menstruals d’un sol ús. Aquest curs, l’acció “La meva regla, les meves regles” arribarà a tots els centres educatius de Catalunya. 

Volem una salut feminista amb plena garantia de drets i, per aconseguir-ho, necessitem el compromís imprescindible del conjunt de professionals del sector sanitari. Només així avançarem cap a un país realment igualitari en què la normalitat, per fi, sigui feminista. 


Tània Verge Mestre, Consellera d’Igualtat i Feminismes

Data publicació: Octubre 2022


Pots descarregar aquest article en format PDF: