Estàs embarassada? Vacuna’t de la tos ferina i de la grip

La vacunació enfront de la tos ferina i de la grip és recomanable per a totes les dones embarassades, són vacunes segures, no representen cap risc pel fetus i són clarament beneficioses. A més de protegir la dona, ofereix protecció al nadó durant els primers mesos de vida, ja que facilita la transmissió d’anticossos al fetus a través de la placenta.

Per què cal vacunar-se de la tos ferina?

La vacunació sistemàtica de la tos ferina en les embarassades es va posar en marxa el 2014, reduint la incidència i la mortalitat sobretot dels nadons.

La tos ferina és una malaltia molt contagiosa que provoca una infecció respiratòria. En les persones adultes pot ser relativament lleu però en els nadons pot arribar a ser molt greu. Pot requerir l’hospitalització del nadó i, en alguns casos, arriba a produir la mort.

Segons dades de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat, l’any 2016 van haver-hi 1.924 casos registrats de tos ferina, suposant una reducció del 44% respecte al 2015, gràcies a les vacunacions de les embarassades.

Per què cal vacunar-se de la grip?

En el cas de la grip cal saber que, durant l’embaràs, pot patir-se de forma més greu, i fins i tot necessitant hospitalització de la mare. La complicació més freqüent a l’embarassada és la pneumònia.

A més, la vacunació de la grip redueix el risc de part prematur, de tenir un nadó de baix pes i també redueix el nombre de cesàries.

Diversos estudis han comprovat com els nadons, fills de mares que es varen vacunar durant l’embaràs, presenten fins a un 60% menys de grip en els primers 6 mesos de vida.

Quan cal vacunar-se?

  • De la grip en qualsevol moment de l’embaràs, mentre dura la campanya de la vacunació de la grip (octubre-desembre).
  • De la tos ferina durant el darrer trimestre de l’embaràs (27-34 setmanes de gestació).
  • Es poden administrar conjuntament i cal revacunar-se a cada embaràs.

Maribel Yerga Mateos i Alícia Portella SerraInfermeres de comunitària i pediatria Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi/ Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: Novembre 2019


Informació addicional d’interès:

ASPCAT. Protecció de la grip en dones embarassades.

Canal Salut. Tos ferina.