Nou rol al CAP: Referent de benestar emocional i salut comunitària

La pandèmia ha suposat un gran repte per a la societat i per al sistema sanitari català. Entre les problemàtiques existents es destaca un increment de l’afectació al benestar emocional i salut mental en totes les franges d’edat. En aquest sentit, és important posar el focus en les persones que han patit més les conseqüències de la Covid-19 com la població infantil i adolescents, gent gran, persones que han patit solitud no volguda, violència domèstica, atur o que han perdut a éssers estimats.

L’atenció primària és el servei de salut més proper a la comunitat, amb una alta demanda relacionada amb problemes de malestar emocional com ara estats anímics apàtics, sentiments de soledat, angoixa o tristesa, entre els més destacables, i també reaccions adaptatives i ús creixent de consum de fàrmacs.

Per tal de posar solució a aquesta problemàtica, és necessari acompanyar a les persones des del treball en xarxa. Per això, s’ha incorporat un nou rol als centres d’atenció primària que té com a nom Referent de Benestar Emocional i salut Comunitària (RBEC).

La funció principal de la RBEC és detectar les necessitats de la població així com factors de risc psicosocial i promoure el benestar emocional de la comunitat.

Exactament què fa la RBEC?

La RBEC té diferents línies d’actuació:

  • Realitza grups psicoeducatius, activitats i tallers relacionats amb la salut emocional als diferents col·lectius: infants i joves, adults, gent gran i persones en situació de vulnerabilitat.
  • Prescriu serveis comunitaris relacionats amb el benestar emocional en funció de les necessitats específiques.
  • Es coordina amb els serveis i recursos del barri-districte per tal de fer treball en xarxa.
  • Es coordina amb els professionals de l’EAP per tal detectar el malestar, possibles necessitats,  i implementar accions per a cada persona individualment.

Com puc accedir-hi?

  • A través dels professionals assignats per a cada persona: metge/essa, infermer/a o treballadora social. Es farà la demanda i ella es posarà en contacte amb tu.
  • A través dels recursos principals del territori: casals, centres cívics, associacions.

No dubtis en transmetre les teves preocupacions, necessitats i emocions als professionals del teu CAP. Hi ha un gran equip darrere que vetlla per la salut física i emocional de la població del barri.


Laura Duran Vallès, Psicòloga i Referent de Benestar Emocional i Salut Comunitària de l’EAP Sarrià, Vallvidrera, Les Planes / Twitter: @CapSarria

Data publicació: Abril 2022


Pots descarregar aquest article en format PDF: