El valor afegit dels residents i els estudiants a l’ABS Centelles-Osona Sud Alt Congost

La nostra ABS ja fa anys que aposta fortament per la docència i per la formació dels nous professionals de la salut, que al capdavall són els que ens acabaran visitant i atenent els problemes de salut als nostres CAP i Hospitals, i que són el futur de la sanitat. Això fa que molt sovint els nostres pacients es trobin a les consultes amb Metges Residents de Medicina Familiar i Comunitària i també Infermeres Residents.

Som centre acreditat per la formació

Els metges residents i les infermeres d’Atenció Familiar i Comunitària són professionals ja graduats, amb més que sobrada preparació per a compartir la consulta i l’atenció al ciutadà. Estem acreditats pel Ministerio de Sanidad per a poder oferir places en els nostres tres centres assistencials de Centelles, Balenyà i St. Martí de Centelles, amb els objectius i finalitats esmentades. I això no és fàcil ni senzill. No tots els centres sanitaris obtenen aquesta acreditació.

El valor afegit que això representa és molt alt, tant pels professionals del nostre equip com per a la població que atenem, encara que de vegades pot haver-hi pacients que, d’entrada, els sorprengui  trobar-los a la consulta. Però val a dir que un cop els van coneixent i són també atesos per ells, mostren un bon nivell de satisfacció, acceptació i complicitat amb ells.

I això és bo que sigui així, ja que al ser un centre docent reconegut per a la formació d’especialistes en Medicina i Infermeria familiar i comunitària i ser també un centre amb conveni de col·laboració amb la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-UCC, per acollir estudiants de Medicina fent els seus períodes de pràctiques curriculars, fa que tots hi guanyem. I per a més valor i satisfacció conjunta, també acollim estudiants d’Infermeria de la UVIC-UCC.

Una motivació per a tots

Els nostres metges i infermeres, pel fet de tenir a residents i estudiants, tenen una especial motivació per a ensenyar-los “l’ofici de fer de metge i infermera”, des del vessant no tan sols teòrica sinó també des de la pràctica, en l’adquisició d’habilitats per a la resolució de casos reals. I aquest repte els esperona a estar molt més al cas de la pròpia formació continuada i actualització i estar molt amatents en la seva missió d’atenció a la comunitat.  Requereix del compliment d’uns requisits, recollits en les disposicions i normatives sanitàries, perquè siguin acreditats com a tutors/tutores i periòdicament s’han de reacreditar. A més, la il·lusió d’acompanyar als nous professionals en el seu creixement personal és motiu de més implicació, ja de per si molt elevada.

Pel que fa als pacients el guany també és evident, ja que compta amb uns metges i infermeres i tota la resta de components de l’equip, especialment motivats i implicats de cara a que el resultat de l’acte mèdic i atenció a les persones sigui del nivell i qualitat requerit, i encara més davant el compromís i la responsabilitat de donar bones pautes i bones maneres de fer als residents i estudiants que comparteixen amb nosaltres les consultes. Durant la seva estada, i des del primer moment, són uns membres més del nostre equip d’atenció primària de salut.

A l’hora de fer valoració, el que és evident és que els beneficis són bidireccionals. La nostra ABS, amb el conjunt dels seus estaments, aporta valors positius integrals als residents i estudiants i aquests també a la vegada fan que la seva presència repercuteixi amb una major preparació, motivació i implicació als professionals de la nostra entitat.

Un aprenentatge de qualitat en benefici dels nostres pacients

Qui sens dubte en surt més beneficiat, encara que a vegades no ho arribin a percebre del tot, són els pacients. Més enllà de la voluntat individual de cada professional i de la bona praxi assistencial que pugui tenir, el fet de ser un centre docent i universitari comporta un graó més elevat i un nivell de rigor i exigència superiors. Ha de ser un orgull col·lectiu poder ser usuari d’un centre amb aquests reconeixements i acreditacions.

I no oblidem que, en definitiva, ajudem a fer que els professionals de la salut que s’estan formant i especialitzant són els que s’incorporaran progressivament a les entitats sanitàries. Tot el que nosaltres els hàgim ajudat a conèixer i créixer, per a fer bé el seu “ofici”, ho retornaran a la societat.


Dr. Xavier Farrés, Director Assistencial i Responsable de Formació i Docència, ABS Centelles-Osona Sud Alt Congost

Data publicació: Desembre 2021


Enllaços d’interès:

www.udaceba.cat


Pots descarregar aquest article en format PDF: