La vacuna contra la COVID-19

Per fi ha començat la vacunació contra la COVID-19 i, a diferència d’altres vacunes, tot són preguntes, dubtes i incerteses. En aquestes línies intentarem aclarir tot el que realment estigui contrastat des del punt de vista científic.

Com s’ha pogut obtenir una vacuna en només 10 mesos?

No es partia de zero. Feia anys que ja s’estudiava una vacuna amb aquest mecanisme d’acció i per virus similars. 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna contra la COVID-19, i s’ha fet una gran inversió econòmica internacional.

És segura?

Sí. El procés d’investigació ha estat observat amb rigorositat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i té l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), la qual té un paper molt important a l’hora de permetre’n el desenvolupament, la distribució i l’aplicació.

Com actua?

Entre totes les vacunes que s’estan desenvolupant actualment n’hi ha 3 de disponibles. La vacuna de Pfizer/BioNTech i la de Moderna/Lonza, ambdues molt similars ja que no es componen de virus vius atenuats, no contenen el virus. Contenen una cadena d’ARNm (ARN missatger) que sintetitza la proteïna Spike que té la superfície del virus SARS-CoV-2. Això fa que produïm anticossos contra aquesta proteïna 2-3 setmanes després de la segona dosi i, si en algun moment estem en contacte amb el virus, ja tenim les defenses fetes. La vacuna d’Oxford/AstraZeneca també té dues dosis, però és diferent a les dues vacunes anteriors: utilitza un virus debilitat, concretament un del refredat comú dels ximpanzés, el qual està modificat genèticament ja que conté la informació genètica per produir algunes proteïnes del virus de la COVID-19 amb l’objectiu de crear immunitat en el cos on s’injecta.

Té efectes secundaris?

Pot tenir-ne, però generalment són lleus i comuns a altres vacunes: dolor a la zona de punció, febrícula…

A qui està indicada?

A tota la població. Però en embarassades i nens no hi ha prou estudis pel que de moment no es recomana. Està contraindicada en al·lèrgics al polietilenglicol.

S’han de vacunar les persones que han passat la COVID-19?

Sí. No serien prioritàries, però s’ha vist que la immunitat de la vacuna és més duradora que la immunitat natural.

Vacunació COVID-19 a professionals del CAP Sarrià

Teníem moltes ganes que arribés aquest moment i ja ha arribat. Ha estat gràcies a les vacunes que s’han aturat altres pandèmies i erradicat malalties. La immunitat que t’aporta la vacuna et protegeix a tu i també a aquells que no es podran vacunar, com dones embarassades, o els que malgrat que es vacunin no desenvoluparan immunitat, com algunes persones grans o immunodeprimides.

De ben segur que anirem coneixent més sobre el tema i ens haurem d’actualitzar per poder seguir informant, perquè informar és bàsic, però informar bé és indispensable per combatre les pors.

Els primers a vacunar-se

A banda dels professionals sanitaris, a Catalunya la campanya de vacunació contra la COVID-19 ha començat a les residències, ja que les persones grans són les més vulnerables de patir complicacions greus si contrauen la malaltia.


Núria Martí José, Infermera EAP Sarrià, Vallvidrera, Les Planes / Twitter: @CapSarria

Data publicació: febrer 2021


Enllaços d’interès:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacuna-covid-19/

https://www.who.int/es/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines?adgroupsurvey=%7badgroupsurvey%7d&gclid=EAIaIQobChMIxaich8Og7gIVluvtCh1kDgPlEAAYASAAEgKiw_D_BwE

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacuna-covid-19/ciutadania/seguretat-i-possibles-efectes-adversos/


Pots descarregar aquest article en format PDF: