Jo em vacuno

“Des de petita sempre he estat molt inquieta, curiosa i he tingut la necessitat de fer alguna cosa pels altres. Ja m’ho deia l’àvia: “tu seràs metge de gran”... La seva generació va haver de superar guerres de diferents tipus, no sols armades, sinó també sanitàries. Els nostres antecessors, avis i pares, s’han deixat la vida per aconseguir un món millor, molt millor. I una de les millores més importants que ens han llegat són les vacunes”.

La ciència i la recerca: per un món millor

Des de la primera vacuna de la història l’any 1796 contra la verola fins ara, l’eficàcia i seguretat de les vacunes ha estat exponencial. El Centre de Malalties Infeccioses de l’OMS (CDC) recull dades mundials sobre morbiditat previnguda per l’ús de les vacunes. La imatge adjunta, amb dades del 2011, fa evident que el món heretat dels nostres avantpassats és un món molt millor.

Durant 20 anys, i acompanyada dels millors companys professionals, a l’ABS Centelles hem col·laborat en optimitzar i fer créixer aquest llegat heretat dels avis. La població de Centelles, Hostalets de Balenyà i Sant Martí de Centelles, han entès la importància dels avenços en la ciència, amb els més de 100 assajos d’investigació que hem dut a terme aquests anys amb l’objectiu de protegir-nos i protegir als nostres.

Hem estat part de la història, part de la millora en diverses vacunes: Vacuna Antitetànica, Meningitis B, C, A, W, Y, Pneumocòccia 13 valent i 23 valent, Vacuna Antigripal trivalent i hem format part del disseny de la tetravalent actual.
Hem contribuït a l’aparició de la Vacuna de l’Herpes Zòster, Clostridiums, Virus Respiratori Sincitial, E. Coli…

Seguim col·laborant en la cerca de noves vacunes, entre elles la més important per al moment que estem vivint: la vacuna contra la Covid-19. No tenim cap dubte que aquesta vacuna també serà de les millors de la història, segura i eficaç. No en va s’està aplicant tota l’expertesa de més de 200 anys des de l’inici de les vacunes, tot el potencial mundial, per dissenyar i estendre les vacunes que ens han de permetre recuperar aquest “món millor”.

Sí, “jo em vacuno”, i seguiré treballant, investigant, oferint i apropant tota la ciència i els avenços per optimitzar i donar tota la seguretat possible als meus, família, pacients i ciutadans. Seguiré fent créixer el llegat dels meus avantpassats, ho porto a la sang, ja m’ho deia l’àvia.

Campanya antigripal 2020-2021

Degut a la Covid-19 i la recomanació de CatSalut de fer la campanya fora del CAP, la vacunació de la grip s’ha fet a la Sala d’Exposicions de la Biblioteca Pública. Es va iniciar el 19 d’octubre i s’han vacunat un total de 2.033 ciutadans (1.269 de +65 anys).


Dra. Silvia Narejos Perez, Metge de Família i Comunitària – Directora EBA Centelles / Twitter: @EbaCentelles

Data publicació: Desembre 2020


Pots descarregar aquest article en format PDF: