Certificat COVID digital. Viatja segur per Europa

Tot i que no podem abaixar la guàrdia vers la pandèmia sí que podem tenir un petit respir amb la progressió de la vacunació. És per això que recentment s’ha establert un document acceptat per tots els països de la Unió Europea i que és totalment gratuït, on s'acredita la situació vers la COVID de cada persona. Cal recordar que no és un document obligatori, però si podrà ser requerit per entrar al país si les autoritats ho determinen.

Tipus de Certificats COVID

Depenent de la situació personal de cadascú, existeixen 3 documents:

  • Certificat de vacunació contra la COVID: Estar correctament vacunat amb la dosi completa, sempre que ja hagin passat els 14 dies de la darrera dosi. Cal saber que el nombre de dosis varien segons la vacuna administrada: 2 Dosis (Pfizer, AstraZeneca i Moderna) i 1 Dosi (Janssen).
  • En aquest aspecte, hi ha països que han autoritzat l’administració d’una sola dosi en pacients que ja hagin passat la COVID, com és el cas d’Espanya, independentment de la vacuna administrada.
  • Certificat de Recuperació de la COVID: Cal haver passat la COVID-19 i que consti el resultat de PCR Positiva en el Sistema de Salut, almenys 11 dies abans de demanar el certificat.
  • Certificat de prova diagnòstica COVID-19 negativa: Haver obtingut una PCR Negativa en les 72h anteriors a l’expedició del certificat. En aquest cas, dependrà de cada país l’acceptació del resultat i la validesa, segons els dies que hagin passat des del moment de la prova.

Quina informació hi apareix?

En aquests certificats apareixen les nostres dades personals identificatives, la informació especificada segons el certificat: Data PCR negativa, recuperació COVID-19 o les dosis de la vacuna rebudes. També apareix un codi QR amb el qual es podrà comprovar la veracitat del document.

On el puc descarregar?

Per poder-lo descarregar només cal que accedeixis al portal La Meva Salut a la secció “Vacunes i certificat COVID digital de la UE”. El període de validesa depèn de cada certificat i estarà especificat a cadascun d’ells en el moment de la seva expedició.

Quan entrarà en vigor?

A partir de l’1 de juliol de 2021 entra en vigor a tota Europa i podrà ser requerit per viatjar.

També us recomanem que per viatjar per Europa porteu la Targeta Sanitària Europea, per tal de poder ser atès a un centre sanitari públic de qualsevol lloc d’Europa sense cap cost addicional.


Albert Planchuelo, Infermer EAP Poble Sec – CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes

Data publicació: juliol 2021


Enllaços d’interès:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/certificat-covid-digital-ue/

https://www.fersalut.cat/2019/07/15/la-targeta-sanitaria-europea/


Pots descarregar aquest article en format PDF: