Cuidar als que cuiden

El passat dia 5 de novembre es va celebrar el Dia de les persones cuidadores. Enguany, la formació del grup de cuidadors del 2020 no s’ha pogut realitzar a causa de la pandèmia de la Covid-19, i precisament per això volem fer visible la tasca indispensable d’aquestes persones que dediquen el seu dia a dia a cuidar de les persones que més estimen i que els necessiten.

La importantíssima tasca de les persones cuidadores

Ara fa un any vam celebrar amb la gent del barri aquest dia amb una jornada festiva, una iniciativa sorgida des del CAP Les Hortes juntament amb el centre de Serveis Socials del Poble Sec, amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Districte de Sants Montjuïc, el Pla Comunitari, Més que Cures, Baixem al Carrer, Acompanyament a la gent Gran, Fundació Artesà i l’escola Poble Sec.

Es van fer diverses activitats dirigides als més petits… i no tan petits: xocolatada, batucada per part de la Fundació Artesà, el conta contes i la pintada del mur, disseny que van realitzar el grup de persones cuidadores amb el suport d’Art&Coop.

El Grup de Persones Cuidadores es reuneixen un cop per setmana durant 6 mesos, per realitzar activitats amb l’objectiu d’oferir eines de cura i autocura, és a dir, com tornar a recuperar la seva pròpia entitat com a persona i poder-ho combinar amb la seva tasca de cuidar. Volem evitar el sentiment de soledat, oferint un espai de trobada entre iguals, on poder expressar els sentiments sense por de ser jutjades.

La situació de pandèmia actual, confinament, grups bombolla, sense visites d’altres familiars… ha alterat el dia a dia d’aquestes persones, perdent en alguns casos el suport, tant a nivell social com personal que trobaven a l’exterior. Però malgrat la situació, no han deixat la seva tasca de cuidadores de portes endins.

Quan la situació sanitària ens ho permeti, tornarem a reiniciar l’activitat del Grup de Persones Cuidadores, una experiència molt enriquidora per tots, usuaris i professionals.

Volem agrair a totes les persones que hi van participar per a fer d’aquell dia una experiència inoblidable, que esperem poder tornar a repetir ben aviat.


Albert Planchuelo, Infermer, i Soraya Donoso, Treballadora Social Sanitària. Membres Grup Comunitària EAP Poble Sec – CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes

Data publicació: Desembre 2020


Pots descarregar aquest article en format PDF: