Ortodòncia bucal

Un dels problemes més freqüents de l'odontologia és la malposició dentària. Aquesta no solament afectarà l'estètica facial sinó que pot produir problemes funcionals i masticatoris, a més de proporcionar més risc a patir malaltia periodontal.

Què és l’ortodòncia?

És la branca de l’odontologia que s’encarrega de:

  1. L’alineació de les dents.
  2. La correcció de problemes d’oclusió.
  3. Guiar l’erupció de les dents (modificar el creixement) i el desenvolupament dels maxil·lars produint així un equilibri en el sistema estomatognàtic, així com una estètica ideal del rostre.

Busquem funció i estètica per aquest ordre.

En resum, un ortodoncista és un especialista que es dedica a tot l’estudi, prevenció, diagnòstic i tractament de les anomalies de forma, posició i funció de les estructures dentomaxilofacials. Cada vegada més nens i adults són conscients dels grans beneficis estètics i funcionals que ens proporciona realitzar un tractament d’ortodòncia.

Quins tipus d’ortodòncia hi ha?

  • La preventiva consisteix en detectar el més aviat possible la presència de mals hàbits i aconseguir eliminar-los, ensenyant exercicis per enfortir la musculatura labial, evitar la succió digital o evitar la deglució atípica.
  • La interceptiva es realitza si les maloclusions són lleus, en pacients joves en creixement; generalment amb aparells removibles amb ganxos, cargols d’expansió i ressorts.
  • La correctiva es realitza amb aparells fixes, siguin brackets o alineadors.

Com saber si necessita ortodòncia?

Generalment és l’odontòleg general qui visita per primera vegada al pacient i detecta la maloclusió o el mateix pacient que ve demanant la correcció de la seva malposició dentària. No sempre el pacient és coneixedor de la seva maloclusió, ja que és possible que no hagi tingut problemes, però el no tenir una correcta posició dental pot produir problemes articulars, dificultar una bona higiene bucal i repercutir directament a una predisposició a tenir malaltia periodontal.

Què és una maloclusió?

Els ortodoncistes utilitzen la paraula maloclusió per descriure una varietat de problemes relacionats amb les dents i els maxil·lars. Existeix una maloclusió quan en tancar la boca, les dents no encaixen adequadament.

Per què tinc una maloclusió? 

Pots haver-la heretat. Per exemple, si el teu pare té les dents grans i la teva mare els maxil·lars petits, pots haver heretat ambdues característiques, produint-se amb seguretat problemes d’apinyament per falta d’espai.

Existeixen hàbits perjudicials com: succionar-se el dit, respirar per la boca, mossegar-se les ungles, empènyer la llengua contra les dents, mossegar objectes (llapis, pipes, etc.) que també poden produir maloclusió. Això succeeix perquè la pressió constant sobre les dents i maxil·lars poden a poc a poc produir deformitats i desviacions a aquestes, ja que no són tan immòbils com semblen.

Pot produir-se també per no haver tingut cura amb la dentició temporal al no tractar les càries i que s’hagi perdut l’espai per la dentició permanent.

 A ortodòncia bàsicament parlem de tres 3 de maloclusions:

  • Classe l: els maxil·lars estan ben alineats però les dents no encaixen bé.
  • Classe II: el maxil·lar superior creix més del normal i es veu sobresortit o la mandíbula és deficient per mida o està en una posició molt endarrerida.
  • Classe III: la mandíbula sobresurt més que la resta de la cara, encara que pot ser degut a una deficiència en el creixement del maxil·lar superior.

A quina edat és aconsellable iniciar el tractament?

Un tractament d’ortodòncia s’ha de començar una vegada es detecta l’anomalia, quan el pacient és jove i està en creixement. Hi ha casos en els quals el component genètic es presenta a l’edat de 6 anys o inclús abans. Si es tracten tardanament, el creixement empitjora el cas, com per exemple en les maloclusions de tipus III on s’ha d’intentar interceptar el creixement mandibular excessiu i promoure el creixement maxil·lar com més aviat millor. Els casos extrems que es detecten amb edat ja adulta, no tindrem altra alternativa que el tractament combinat d’ortodòncia i cirurgia. Cal esmentar que no hi ha edat límit per realitzar un tractament d’ortodòncia.


Bàrbara Anento, Ortodoncista ABS Alt Camp Oest

Data publicació: agost 2020


Pots descarregar aquest article en format PDF: