Donem veu a la Primària. Els nostres centres durant la crisi sanitària

Com han viscut les EBAs la pandèmia del coronavirus? Una petita mostra testimonial del pas del coronavirus per les onze entitats de salut que integren ACEBA.

El paper de l’Atenció Primària ha estat fonamental en aquesta crisi

Hem estat atenent totes les demandes de la població, en gran part telefònicament, i quan era necessari presencialment. L’AP ha fet la contenció i el filtre de la gran majoria de casos d’infecció, amb un important esforç de reorganització per poder seguir oferint el servei, sempre garantint les mesures de seguretat a professionals i usuaris. S’ha fet el diagnòstic clínic i s’ha valorat si calia derivar a l’hospital, evitant-ne el col·lapse. Hem fet el seguiment de casos oferint el suport psicològic que requerien.

“Noves formes d’interacció amb els nostres pacients: el format de visita telemàtica ha vingut per quedar-se. Si tothom pot fer ús de les noves eines de comunicació, aquesta serà la manera més habitual de relacionar-nos”.

El més difícil de gestionar al centre en aquest temps

La incertesa inicial sobre com abordar una malaltia desconeguda, els canvis constants de protocols d’actuació i la impossibilitat de fer els estudis de contactes durant les primeres setmanes. També el suport a les residències. I frenar l’estrès dels professionals.

“Fins que tinguem instruments per defensar-nos del virus, caldrà posar per davant la seguretat de pacients i professionals”.

Resposta davant el canvi de model d’atenció assistencial

Tota la ciutadania ha estat conscient de quina era la nova realitat i els pacients han entès molt bé les recomanacions donades pel Departament de Salut. La immensa majoria han rebut bé no haver d’anar al centre, recollir la medicació directament a la farmàcia, rebre comunicats via correu electrònic, i ara amb les vídeo consultes, tot són millores per a tothom.

Experiències en primera persona

“Crec que són els mesos més intensos de la meva vida professional, el repte i el desafiament eren molt grans i sense cap mena de dubte hem estat a l’alçada. Neix una nova atenció i una nova Atenció Primària més fortes i resolutives. Una AP més implicada en els problemes de salut del sistema sanitari i de la comunitat”. Dr. Ramon Vilatimó, Gerent EBA Centelles i President ACEBA.

“Adaptació ràpida, àgil a tots els nivells de l’equip, però no exempta d’esperit crític davant el nou repte. Aquests mesos han estat un mix de lluita efectiva, adaptació a les noves mesures i resignació pel que no podem fer com abans. Des d’aquí hem de felicitar la població que ha respost amb gran capteniment”. Dr. Lluís Martínez, Director – Gerent EAP Albera Salut

“Tots els professionals ens hem bolcat en l’atenció dels nostres pacients. Les persones amb responsabilitats directives hem ajudat a gestionar el caos inicial. Això ha representat moltes hores d’insomni, lluny de la família. Si els humans aprenem alguna cosa del que ens ha tocat viure, si no caiem en els mateixos errors, em donaré per satisfet”. Dr. Xavier Joaniquet, Gerent EAP Dreta de l’Eixample

“Com assistencial he viscut amb incertesa pel desconeixement de la malaltia, amb preocupació pels pacients i pel personal sanitari a càrrec nostre, i alhora amb el desig de col·laborar amb tot allò que fos a les nostres mans. Com a directiu, amb la sensació de no donar l’abast tot i estar pendent 24/7, i patint per la integritat de tot el personal. La nova normalitat és la nostra oportunitat de canvi”. Dr. Ramon MonegalGerent EAP Muralles Salut

“No crec que canviï massa res. Segurament acabarem fent el mateix d’abans i moltes més atencions telefònic-telemàtiques. El futur anirà cap a un cribratge telefònic de les visites presencials i una major dedicació a domicili o telemàtica dels nostres pacients crònics”. Dr. Francisco Godoy, Gerent EAP Poble Sec

“He sentit molt d’orgull per la feina de l’equip, que s’ha adaptat i ha treballat incansablement i sense fissures pel bé de la ciutadania. Massa gent ha patit, molta ha mort. Que no hagi estat en va, que n’aprenguem i aprofitem l’oportunitat que ens ha donat aquesta brutal pandèmia per sortir més reforçats, com a societat i com a servei públic que som”. Dr. Roger Vinyeta, Director assistencial EAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes

“Hem fet un esforç perquè tothom tingués una resposta telefònica àgil. El pacient entenia que era un perill venir a visitar-se però que tenia una accessibilitat al seu professional de referència en poques hores. Això ha donat molta seguretat als usuaris. El sistema sanitari català ha mostrat fortaleses i debilitats. Cal preparar-nos per rebrots o noves pandèmies i corregir les nostres debilitats per poder donar un millor servei a la comunitat”. Dr. Lluís Gràcia, Gerent EAP Vallcarca-Sant Gervasi

“Sempre podem estar enfront d’un enemic comú. Hem d’aprendre d’aquesta pandèmia que tota la societat hem de treballar plegats i que la higiene de mans és molt útil en tots els àmbits. A partir d’ara s’utilitzaran molt més les noves tecnologies. Els pacients valoraran més quan han d’anar al CAP i quan no”. Dr. Glòria Ruiz, Directora assistencial, Pediatria dels Pirineus


Data publicació: Juny 2020

Informació addicional d’interès:

Mostra audiovisual de la gestió de les EBAs davant la Covid-19


Pots descarregar aquest article en format PDF: