Tabac: què cal saber

Ens preocupen les malalties noves i desconegudes, però una de les principals causes de mort no és cap virus acabat de descobrir sinó un objecte conegut i fabricat pels homes: la cigarreta. 

El tabac és responsable d’1 de cada 10 morts al món segons dades d’un nou estudi, elaborat per la Universitat de Washington, que assenyala un problema -el nombre de morts prematures- i també uns culpables -els governs que no han introduït les mesures necessàries per desincentivar-ne el consum-.

Un treball, publicat a “The Lancet”, afirma que el tabaquisme no s’atura perquè la indústria ha trobat una mina d’or en els països més pobres, on la legislació és més laxa. Segons les últimes dades disponibles, corresponents al 2015, hi ha 933 milions de persones que fumen. Ho fan 1 de cada 10 homes i 1 de cada 20 dones.

Fumar és la segona causa de mort prematura al món, després de les malalties cardiovasculars.

Per què fumes?

Perquè és normal, oi? Ho fa molta gent i a moltes pel·lícules i anuncis els qui fumen s’ho passen bé. Aquesta és la imatge que et vol vendre la indústria del tabac. Però si d’entrada et pot facilitar la relació amb els altres i fer-te sentir bé, no és pas la panacea: el tabac malmet la teva salut i et crea una forta dependència física i psíquica. Segur que això ja ho has sentit moltes vegades.

Què conté una cigarreta?

El fum del tabac conté fins a 4.000 substàncies químiques, algunes de les quals són molt tòxiques per a l’organisme, com la nicotina responsable de l’addicció al tabac. La proporció d’aquestes substàncies en el fum que aspira el fumador depèn de la varietat del tabac, els additius que conté, la mida de la cigarreta, la classe de paper, etc.

Riscs del tabac

El consum de tabac dificulta la respiració i la pràctica de l’esport; minva l’elasticitat de la pell i provoca arrugues; produeix acne, torna les dents grogues i causa mal alè. A la llarga, el tabac disminueix les defenses i pot ocasionar problemes cardíacs; origina el 85% de malalties cròniques respiratòries, com la bronquitis o l’emfisema; és la causa d’un gran nombre de càncers, entre els quals els de pulmó, tràquea, pàncrees o bufeta urinària, i empitjora la circulació sanguínia.


Dr. Ramon Tarrés, Metge de Vilajuiga i Pedret i Marzà Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut

Data publicació: octubre 2019