L’Escola de salut de les persones grans

L’Escola de salut és un projecte de salut comunitària a Vallcarca i Sant Gervasi. El programa inclou una classe setmanal de febrer a juny, impartida per entitats del territori per tal de fomentar l’autocura, fer barri i noves amistats.

A Barcelona ciutat i en coordinació amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), les Escoles de Salut de les persones grans fa uns 10 anys que existeixen a diversos barris. En el nostre territori, trobem l’origen de l’Escola al projecte COMSalut de promoció de la salut comunitària del CatSalut. El 2015, els equips d’atenció primària de Vallcarca i Sant Gervasi van ser inclosos dins dels 16 centres pioners per implantar-lo.

En una primera fase, es va realitzar a cada territori un diagnòstic de salut comunitària impulsat per les entitats de les taules comunitàries, per conèixer quines eren les necessitats actuals (a Vallcarca es va publicar el 2016 i a Sant Gervasi el 2018). Un cop identificades, es va demanar a la ciutadania que les prioritzés mitjançant un procés participatiu (el 2017 a Vallcarca, el 2018 a Sant Gervasi).

En tots dos territoris, la solitud de les persones grans ha estat la temàtica prioritzada en primer lloc. L’Escola és l’acció impulsada per les taules comunitàries de tots dos territoris per donar-hi resposta. Aquestes 2 taules de salut reuneixen associacions de veïns, serveis socials, farmàcies, recursos i entitats del territori, l’ASPB i el nostre CAP.

Tercera edició a Vallcarca

Enguany s’ha graduat la tercera promoció. Les classes s’imparteixen al nostre CAP i ens encarreguem de coordinar-nos amb la resta d’organitzadors mitjançant la Comissió de salut comunitària de El Coll i Vallcarca i Els Penitents.

Primera edició a Sant Gervasi

L’Escola s’ha estrenat a Sant Gervasi el 2019. Les classes s’imparteixen al Centre Cívic Vil·la Florida i la coordinació l’ha fet el Grup motor de salut comunitària de Sant Gervasi-La Bonanova i El Putxet, al qual participem.

Millora de la salut i la cohesió social

Les avaluacions de les edicions realitzades indiquen que l’Escola millora la salut i la cohesió social de les persones participants. L’alumnat està tan satisfet, que la seva principal petició de millora és poder repetir l’experiència. És per això, que de cara a futures promocions, volem potenciar la participació de l’alumnat d’edicions anteriors en l’organització de l’Escola.

Com m’hi puc apuntar?

Si voleu participar en el proper curs, consulteu amb els vostres professionals de medicina o infermeria de referència.

L’Escola és gratuïta i oberta a persones majors de 65 anys dels barris de Vallcarca i Els Penitents, El Coll, El Putxet i Sant Gervasi-La Bonanova, prioritzant aquelles persones amb més dificultats per relacionar-se i amb menys xarxa social.

El nou curs començarà a finals de febrer del 2020.


Comissió de salut comunitària, Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: octubre 2019


Informació addicional d’interès:

Participació comunitària Vallcarca i Sant Gervasi, projecte COMSalut

L’Escola de Salut contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU