50 anys de cribratge neonatal a Catalunya: camí fet, camí per fer

Cinquanta anys de cribratge demanen que ens aturem un moment i ens conviden a la reflexió. Fa poc més de dos mesos, en l’esperada celebració d’aquest aniversari, escoltàvem amb atenció i emoció el testimoni d’algunes persones afectades per malalties metabòliques. La Sònia, de vint-i-vuit anys, és llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses i té un màster en Direcció Financera. Treballa al departament financer d’una empresa dins la qual aspira a créixer professionalment. La lectura, el ioga i els viatges són les seves principals aficions. La Gemma, de vint-i-sis anys, és infermera especialitzada en geriatria i gerontologia i treballa en un centre d’atenció primària. Espera poder consolidar la plaça a les properes oposicions. En el seu temps d’oci viatja, llegeix i practica senderisme. Ambdues van ser diagnosticades a través del programa de cribratge i seguides i tractades amb èxit a les unitats d’expertesa clínica. En pocs minuts, les seves paraules van impregnar de sentit el camí recorregut durant cinquanta anys.

El cribratge neonatal de Catalunya és el resultat de la feina d’incomptables professionals durant aquest període. Visionaris com el Dr. Mayor Zaragoza o el Dr. Sabater Tobella van plantar les llavors del programa actual. No obstant això, sense el treball coordinat, el rigor i les ganes de fer-lo créixer de totes les persones implicades, no hauria estat possible arribar fins on som. Per això, ens sentim privilegiades de formar part d’aquest sistema sanitari de vocació multidisciplinària i que treballa amb l’equitat com a fita constant.

D’altra banda, fer balanç també comporta identificar punts de millora i traçar horitzons de futur. Malgrat que el Programa de Cribratge Neonatal de Catalunya és una eina sòlida i eficaç, som conscients que es tracta d’un programa que evoluciona i que ens cal seguir invertint tots els esforços necessaris, per tal d’optimitzar-lo i adequar-lo als reptes que plantegen les novetats contínues en diagnosi i tractament.

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, aprofitem aquesta ocasió per reiterar el nostre compromís amb la salut i el benestar de les persones, mentre seguim acompanyant-les en les diferents etapes de la vida. Treballem per a una població ben informada, conscient i amb capacitat per prendre bones decisions sobre la seva salut, amb entorns que ho facilitin. En definitiva, apostem pel trajecte cap a una vida saludable que parteixi del veritable començament, allà on es gesten els petits i grans propòsits, els projectes de futur i, sobretot, les il·lusions.


Carmen Cabezas Peña i Laia Asso Ministral, Sud-direcció general de Promoció de la Salut. Agència de Salut Pública de Catalunya.

Data publicació: octubre 2019