Les ulleres, un problema estètic!

Les ulleres són la pigmentació de les parpelles inferiors i afecten a moltes persones de qualsevol edat, sexe i raça. No només són un problema estètic, sinó que semblar cansat, malalt o envellit pot deteriorar la qualitat de vida d’aquelles persones que el seu treball o vida social estiguin subjectes a la seva imatge corporal. Contràriament a les creences, no són causades per nits llargues o falta de descans.

Per què es produeixen les ulleres?

 1. Hiperpigmentació de la parpella inferior. S’acumula un pigment anomenat melanina, ja sigui per causes genètiques, per gratar-se sovint, per alguns fàrmacs orals o certs col·liris, per radiacions ultraviolades o en situacions com l’embaràs o lactància.
 2. Augment de la visibilitat dels vasos a través de la pell de la parpella. La pell de les parpelles és molt fina i a través d’ella es poden veure els vasos subcutanis. Això dóna una tonalitat violàcia que s’incrementa durant la menstruació i en situacions com la falta de son, l’estrès, el cansament o la deshidratació, fent aparèixer les ulleres o empitjorant les ja existents. També la desaparició del greix subcutani és el responsable de la presència d’ulleres en persones molt primes.
 3. Alteracions del contorn. Amb l’edat es produeixen tres fenòmens que alteren la morfologia de la parpella inferior:
 • Flaccidesa de la pell per la pèrdua de col·lagen.
 • Atròfia del greix subcutani inferior de l’òrbita.
 • Formació de bosses en les parpelles inferiors per la pèrdua de tensió de la pell.

També ho altera l’existència d’inflamació de les parpelles. Aquestes tenen propietats “d’esponja” que fa que en elles s’acumuli líquid en situacions com al matí, depenent de la postura en què es dorm o després de menjars rics en sal.

També poden ser causades per malalties, com les renals i hipotiroïdisme o empitjorades per aquestes.

Quin tractament podem fer?

És bàsic el descans entre 7 i 8 hores diàries. L’alimentació saludable és primordial: més fruita i verdura, reduir la cafeïna i greixos, però sobretot evitar l’alcohol i el tabac. Fer exercici i beure almenys dos litres d’aigua al dia.

Els remeis casolans poden aplicar-se en tots els casos:

 • Al matí aplicar fred sobre el front i els ulls.
 • Aplicar bosses de te fredes sobre els ulls durant 20 minuts, amb la precaució de rentar-se bé després ja que pot tacar la pell. Un consell: anar guardant a la nevera les infusions a mesura que aneu utilitzant-les.
 • Rodanxes de cogombre després del te, durant 10 minuts, ja que aquest conté gran quantitat d’aigua, ajudant a hidratar i donar suavitat. També conté grans quantitats de vitamina K proporcionant propietats antiinflamatòries. Es poden combinar amb llimona, poma o patata per millorar els resultats en poc temps.
 • Massatge amb gel d’aloe vera que hidrata i tonifica la pell.
 • Massatge amb barreja d’oli de coco (1 cullerada) amb oli d’ametlles (1 cullerada) i deixar-ho durant 20 minuts.

Les cremes hidratants específiques per la zona i el maquillatge són  una gran solució temporal. Els despigmentants, els peelings i el làser (CO2 o Erbio) són els tractaments més utilitzats sobretot en els casos d’hiperpigmentació. Els ingerts de greix o d’àcid hialurònic s’utilitzen en els casos d’augment de visibilitat dels vasos. I la blefaroplàstia és la tècnica que millors resultats té en les alteracions del contorn palpebral.

Recordar que en el nostre país els tractaments no són finançats i cal consultar-ho amb un dermatòleg privat.


Ana Garcia Solana, Metgessa de família CAP Roger de Flor / Twitter: @caprogerflor