EBAs i territoris socialment responsables

Un nou paradigma basat en la sostenibilitat i la responsabilitat

Des de l’inici, a l’EBA Vallcarca- Sant Gervasi vam fer una aposta decidida per l’atenció comunitària. Fa uns 5 anys vam sistematitzar i ordenar moltes d’aquestes pràctiques sota l’aixopluc de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) i per això la nostra vinculació al Pacte Mundial de les Nacions Unides i a Respon.cat.

Hem de destacar que també des del CatSalut s’ha impulsat el projecte COMSalut, al que ens van adherir des del començament, convençuts de la importància de treballar amb el nostre territori i del fet que una part important de la salut dels nostres pacients també es juga fora de les nostres consultes.

Què és una EBA?

Les Entitats de Base Associativa (EBA) són empreses de professionals sanitaris integrades en el Sistema Públic de Salut Català per prestar els Serveis d’Atenció Primària a la població de referència. ACEBA és l’Associació Catalana d’Entitats de Base Associativa, que integra tots els centres autogestionats en Atenció Primària de Catalunya. L’EBA Vallcarca- Sant Gervasi en forma part.

Territori Socialment Responsable (TSR)

Es pot definir com un ecosistema de valors ètics, compromisos responsables i actituds sostenibles localitzats en un territori a partir de la suma, interacció i co-responsabilització de les organitzacions i de les persones, que permeten abordar-hi els reptes de sostenibilitat amb solucions que creen valor compartit.

TSR al CAP Vallcarca

Durant tot aquest temps hem procurat fer aliances estratègiques amb les principals entitats socials del nostre entorn,  convençuts que el treball en xarxa és un bon instrument per ajudar a donar un millor servei a la nostra població. Quan vam conèixer la iniciativa de Respon.cat de TSR ens va semblar totalment alineada  amb la feina que estem desenvolupant i és per això que vam contribuir a la seva redacció i ens vam adherir al Manifest de Vilanova.

Pensem que aquesta iniciativa està en la línia de la integració salut i social que la nostra ciutadania mereix per obtenir la millor atenció sanitària i social possible. Voldria encoratjar als nostres lectors, tant a nivell d’organitzacions com a nivell personal, perquè s’adhereixin a aquest manifest per tal que cada vegada siguin més les entitats compromeses amb un nou paradigma basat en la sostenibilitat, responsabilitat, transparència i l’ètica.


Dr. Toni Iruela, Responsable RSE CAP Vallcarca – Sant Gervasi i Director Tècnic ACEBA / @aprimariavsg / @ACEBAautogestio


Informació addicional d’interès:

Participació comunitària. CAP Vallcarca-Sant Gervasi

Manifest de Vilanova i la Geltrú