Alimentació i anticoagulants orals

Els anticoagulants orals (Sintrom, Aldocumar) són medicaments que fan que la sang trigui més temps a coagular, per tal d’evitar la trombosi i/o embòlia. El contingut en vitamina K de la vostra dieta pot interferir en l’eficàcia del tractament, afavorint tant en un excés com en un defecte.

La importància de la dieta

En el tractament anticoagulant, petits canvis en la medicació poden ocasionar grans variacions en el seu efecte. Per aquest motiu, periòdicament s’ha de mesurar l’efecte del tractament sobre la coagulació mitjançant una anàlisi de sang. Cada persona rep una dosi individualitzada per a les seves necessitats, la qual s’ajusta per mantenir el temps de coagulació dintre de l’interval adequat. Per tant, prendre una major o menor quantitat de medicament no significa estar més o menys malalt, ja que cada pacient necessita una dosi personalitzada.

Els anticoagulants orals interaccionen amb altres medicaments i amb plantes medicinals, inclús amb la vostra dieta. Si preneu aquest medicament, heu de saber que hi ha aliments que també alteren el resultat de l’anticoagulant. En general, són aquells aliments de fulla verda, que són rics en Vitamina K. No vol dir que no es puguin menjar aliments de fulla verda, el que s’ha de vigilar és de no fer canvis bruscos en la dieta.

Aliments amb vitamina K

La major part de la vitamina K procedeix dels aliments d’origen vegetal, especialment hortalisses de color groc fosc o verdures de fulla verda com els espinacs, el bròquil, la col, l’enciam romana, les endívies, la col arrissada, la remolatxa, els espàrrecs i algunes classes de soja fermentada. Aquests aliments no estan prohibits però s’han de controlar en la dieta. Es recomana prendre dues racions de verdures i hortalisses diàries (preferentment una d’elles crues).

Quines recomanacions dietètiques hem de seguir?

  • S’ha de seguir una dieta equilibrada i variada.
  • Consumiu oli d’oliva, però estigueu segurs que és oli d’oliva verge.
  • No s’han de fer canvis bruscs del tipus de dieta, és a dir, mantenir un consum regular i variat de tots els aliments.
  • En el cas de seguir o d’iniciar algun règim vegetarià, hipocalòric d’aprimament, diabètic o d’altre tipus, cal comunicar-ho al vostre professional sanitari.
  • Recordeu que una font molt important de vitamina K és la presa de suplements de vitamines, de “productes naturals” o d’herboristeria. No oblideu comentar-li al metge tot el que preneu. En alguns casos pot ser la causa que no hi hagi un control adequat.


Sílvia Rubio Viladomat i Isabel Vivas Martín,  Infermeres Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut