Necessito més informació sobre els medicaments, on la puc trobar?

El Departament de Salut treballa per a proporcionar a la ciutadania informació de qualitat sobre medicaments.

Els pacients tot sovint manifesten que volen conèixer més informació sobre la seva salut i sobre els medicaments que prenen. Històricament el prospecte ha estat la font d’informació escrita de referència. Tot i això, els pacients expressen habitualment que aquesta informació la troben massa detallada, plena de tecnicismes i que fins i tot els genera alarma la gran quantitat d’efectes secundaris que tenen els medicaments.

Internet ha transformat radicalment la manera d’accedir i entendre la informació mèdica. S’estima que al nostre entorn 3 de cada 4 persones cerquen a internet informació sobre la seva salut i que en algunes ocasions la compateixen amb el seu metge. Tot i que internet ha facilitat la publicació i difusió de continguts, no tothom té els coneixements necessaris per generar informació de qualitat sobre salut.

D’altra part, prendre medicaments per iniciativa pròpia, ignorar-ne els riscos potencials o no respectar les pautes d’administració prescrites pel metge són alguns dels errors que poden posar en risc la salut de les persones.

En un entorn sobrecarregat d’informació, és essencial discriminar i identificar aquella informació fiable i contrastada.

El portal Medicaments i farmàcia, què hi podeu trobar?

 

El Departament de Salut ha posat en marxa diversos portals amb l’objectiu de corresponsabilitzar els ciutadans en la seva salut mitjançant l’educació, la informació i la participació, tot fomentant la prevenció i la promoció de la salut. En aquest context és on cal situar el portal Canal Salut, amb l’objectiu de conventir-se en un web de referència sobre Salut pels ciutadans de Catalunya que doni suport i complementi la informació que els pacients ja reben dels professionals sanitaris.

Els medicaments poden prevenir, alleujar o curar molts tipus de malalties, però mal utilitzats poden ser perjudicials per a la salut. Aprendre a fer-ne un ús responsable és fonamental per garantir-ne l’eficàcia i la seguretat.

A Medicaments i Farmàcia hi trobareu eines amb informació de qualitat sobre medicaments i altres productes farmacèutics. Aquesta informació és elaborada per professionals de l’entorn sanitari públic de Catalunya, experts en el medicament que s’encarreguen de vetllar per la qualitat i el rigor científic dels continguts. Recentment s’ha incorporat la veu i l’opinió dels pacients. La participació ciutadana és clau; no només millora la qualitat de la informació sinó que contribueix a fer que aquesta sigui més fàcilment comprensible.

D’altra part el web també ofereix informació i recursos de referència per a professionals de la salut, així com eines per a la millora de la relació d’empreses i proveïdors amb l’Administració.

La participació dels pacients és clau per elaborar informació sanitària de qualitat.

Articles divulgatius que donen resposta a preguntes freqüents

Els dubtes són freqüents quan es prenen medicaments: M’he pres la medicació i he vomitat, he de tornar a prendre el medicament?, Ahir em vaig oblidar de prendre l’anticonceptiu, em puc quedar embarassada? Tinc intolerància a la lactosa, podré prendre la meva medicació?

Però aquests dubtes també poden sorgir abans de prendre la medicació: Últimament he tingut problemes amb les relacions sexuals, serè impotent, hi ha algun medicament que em podria ajudar? La meva filla té polls.Quin és el mètode més eficaç i més segur per fer servir en nens?

Navegant a través de la web o fent servir el cercador de la web tindrà accés a una gran quantitat d’articles i vídeos divulgatius que volen donar resposta a dubtes freqüents.

Cercador de medicaments Clica aquí

Eina de consulta ràpida per trobar informació sobre els medicaments. La cerca es pot fer per nom comercial o principi actiu. L’aplicació indicarà ràpidament per a què serveix, quines precaucions s’han de tenir en el moment de prendre la medicació i quins són els efectes adversos més freqüents.

També permet seleccionar l’idioma de la consulta. Tradicionalment, ha estat disponible en català i castellà però actualment també està disponible en anglès, francès, portuguès, xinès i àrab, amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre d’usuaris.

Recentment tota aquesta informació s’ha incorporat dins La Meva Salut, un espai digital privat d’informació personal sobre salut, on es pot consultar, descarregar i imprimir el pla de medicació vigent i accedir a informació sobre els medicaments prescrits.

En cas que no trobeu el que esteu cercant, consulteu al vostre professional de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon on un professional us atendrà les 24 h els 365 dies del’any.

Xerrades informatives Clicla aquí

A través d’aquest portal podrà accedir a informació sobre xerrades adreçades a la gent gran i les persones amb malalties cròniques amb l’objectiu de què aquestes millorin els seus coneixements sobre la seva malaltia, la utilització adequada de la medicació i que en definitiva els hi permeti tenir una major autonomia. Aquestes sessions s’organitzen en centres cívics, casals de gent gran, ajuntaments i residències d’avis.

Consells generals per a curar-vos amb salut

  • Quan el metge us prescrigui un medicament sempre hauríeu de fer-li les següents preguntes: per què he de prendre el medicament, quins són els seus possibles efectes adversos i finalment com, quan i fins a quan he de prendre el medicament.
  • Respecteu les pautes d’administració prescrites (dosi, freqüència i durada). Si les heu modificat, és convenient comentar-ho amb el metge a la propera consulta.
  • Informeu sempre els professionals de la salut que us atenguin de tots els medicaments que preneu, també les plantes medicinals i els suplements alimentaris.
  • Si compreu medicaments (que no necessiten recepta) per internet, assegureu-vos que el web de venda està acreditat. Recordeu que la venda de medicaments amb recepta per internet és il·legal.

Comitè Editorial del Portal Medicaments i farmàcia


Informació addicional d’interès:

Portal Medicaments i Farmàcia