Evitem lesions als ulls mentre fem la collita

Durant la temporada de la collita de l’oliva les lesions oculars són freqüents. Si es prenen mesures de prevenció, es podrien evitar.

La campanya de l’oliva

És freqüent que per les nostres terres, a partir del mes de novembre, s’obri la coneguda “campanya de l’oliva”. Es tracta d’una labor que es porta a terme des de fa segles i que dura fins ben entrat el mes de gener. Tradicionalment, tots els membres de la família de més grans fins als més petits, participen en aquesta tasca per a obtenir, en molts casos, l’oli del qual la família en gaudirà durant tot l’any. En altres ca- sos, es tracta d’una font d’ingressos a banda del consum propi, pel que comercialitzen amb el tan preuat oli d’arbequina típic de la zona. Com mana la tradició, les olives recollides es fan arribar a la cooperativa per a moldre i d’aquí se n’obté el producte final.

Lesions oculars: causes

Les abrasions o lesions corneals es produeixen quan un objecte estrany penetra en l’ull i aranya la còrnia (part central clara de l’ull que cobreix l’iris). Per les característiques de les oliveres, les fulles de consistència dura, punxeguda i allargada, i el fet que les branques es trobin a escassa alçada, poden produir aquestes lesions oculars accidentals durant aquests mesos de recollida.

No és estrany que s’atenguin al nostre centre algunes lesions produïdes per les tasques que es fan. Però aquestes lesions oculars freqüents, concretament a la còrnia, es poden evitar.

Una ferida a la superfície ocular generalment provoca dolor i la sensació que hi ha alguna cosa dins de l’ull. Tanmateix pot produir sensibilitat a la llum, envermelliment, hemorràgia dels vasos de l’ull o inflor de l’ull i de la parpella. La visió pot tornar-se borrosa i aparèixer llagrimeig.

Tractament en cas de lesió corneal

La primera mesura a prendre és fer un rentat ocular aplicant aigua a dins l’ull lesionat, així com parpellejar fortament per intentar retirar el cos estrany en cas que aquest es trobés a l’interior. No és recomanable fregar, ja que es podrien produir noves lesions.

Posteriorment cal acudir al Centre d’Atenció Primària de referència per a realitzar una inspecció ocular exhaustiva i donar el tractament específic per aquest tipus de lesions.

En cas que quedi algun cos estrany dins de l’ull, aquest s’ha d’extreure al Centre d’Atenció Primària. En general, aquest cos estrany pot extreure’s mitjançant una gasa de cotó estèril humida. A vegades és possible fer-ho sortir fent rentats amb una xeringa amb sèrum fisiològic.

Si el cos estrany ha produït una petita abrasió superficial a la còrnia, una pomada amb antibiòtic aplicada durant uns dies pot ser tot el tractament necessari. Les abrasions de la còrnia més greus requereixen un tractament addicional.

Afortunadament, les cèl·lules superficials de l’ull es regeneren amb rapidesa.

Com prevenir-les?

La majoria d’aquests casos es podrien evitar si durant la recollida s’utilitzen ulleres de protecció que es poden adquirir a les cooperatives de la zona per un mòdic preu i que es poden reutilitzar durant diverses temporades.

Cal no oblidar que mentre es realitzen les tasques de recollida de l’oliva es poden produir d’altres accidents tals com ferides, torçades de turmell, caigudes… i que la forma de prevenir és amb un correcte calçat i roba adequada per evitar-los.

Així doncs, només cal desitjar-vos, que tingueu una bona collita aquest any!


Natàlia Aguilera, Metgessa ABS Alt Camp Oest CAP Alcover