Em dic X i sóc alcohòlic

Amb aquesta presentació inicien les seves sessions els membres d’Alcohòlics Anònims (AA). Saben que l’alcoholisme és una malaltia i mai es cura, però han après a tractar-la.

A principis de juliol van venir al CAP Sarrià el Sr.A i la Sra.B, alcohòlics que participen de fa molt de temps de les activitats que AA (Alcohólicos Anónimos) organitza arreu del món. Ens van explicar l’origen de l’organització, fa més de 80 anys als Estats Units, i com ara estan pràcticament a tots els països del món. El que s’ofereix no és una metodologia miraculosa. Saben que no es pot fer res si no es vol, però si s’aconsegueix aturar el primer glop i un és conscient del que suposa tenir un problema i de voler-lo afrontar, ells poden ajudar a superar-ho.

El Sr.A explicava que ell controlava, que no tenia cap problema, que podia beure i fer vida normal. Però un dia va veure que no podia estar sense beure i que quan començava no parava. Va contactar amb AA i porta 3 anys sense beure. Agraïa l’oportunitat de poder explicar la seva experiència a una audiència de professionals de la sanitat, perquè saben que nosaltres podem detectar en els nostres pacients determinats senyals que ens indiquen que aquella persona té un problema, i ens consideren importants per poder arribar a tanta gent com sigui possible. Perquè l’alcoholisme afecta a molta gent, però poca reconeix que té un problema i que li cal arreglar-lo.

La Sra. B ens va emocionar al comentar que l’alcoholisme en les dones té components encara més importants, com que al perdre el control de la beguda acaben perdent el control sobre elles mateixes i es desperten en llocs que no volien amb persones que no volien. La seva valentia per explicar aquells fets, amb la naturalitat amb que ho va fer, ens donen a pensar als professionals sanitaris.

Ens conviden a participar, a nosaltres els professionals sanitaris, però també a la població general, a les seves sessions obertes. Conscients del que suposa per a les famílies tenir una persona amb aquest problema, tenen també un grup de participació de familiars, obert també per a qui ho necessiti.

Preguntes? Respostes sinceres

Les preguntes que us heu de fer per reconèixer si teniu un problema amb la beguda són:

 1. Heu intentat algun cop deixar de beure durant una setmana o més, i no heu pogut?
 2. Us molesten els consells d’altres persones respecte a la vostra manera de beure?
 3. Heu canviat d’un tipus de beguda a un altre per evitar les borratxeres?
 4. Durant el darrer any, heu pres alguna copa en llevar-vos al matí?
 5. Teniu enveja de les persones que poden beure sense ficar-se en problemes
 6. Heu tingut algun problema relacionat amb la beguda durant el darrer any?
 7. La vostra manera de beure us ha provocat dificultats a casa?
 8. En reunions socials, tracteu d’aconseguir glops “extres” per por a no tenir suficient?
 9. Seguiu dient que podeu deixar de beure quan vulgueu, malgrat que us seguiu emborratxant quan no voleu?
 10. Heu faltat a la feina o a l’escola a causa de la beguda?
 11. Heu tingut “llacunes mentals”?
 12. Heu pensat que portaríeu una vida millor si no beguéssiu?
Si heu contestat positiu a 4 d’elles, pot ser que tingueu un problema seriós amb la beguda.

Roger Vinyeta, Metge de família EAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes


Informació addicional d’interès:

Alcohólicos Anónimos

Telèfons: 933 177 777 i 932 012 124 (per al grup de familiars)