Picades de meduses

Normalment les picades de medusa de la nostra regió no solen ser greus, però sempre hi ha excepcions. La millor manera d’evitar- les és la prevenció i en cas de picada, saber-ne distingir els símptomes i com actuar al respecte.

Símptomes i característiques

És freqüent que a les nostres platges trobem meduses. Tot i que són animals que viuen mar endins, els temporals les acosten a la costa, on la gent es banya a l’estiu. La “picada” de medusa no és voluntat de la medusa per atacar, ja que són pacífiques i no piquen ni mosseguen, el problema ve degut a les cèl·lules urticants que presenten i al tòxic que contenen en funció  de la tipologia de medusa, que ràpidament transmeten través del contacte.

  • Característiques: Envermelliment local a la regió de la picada, acompanyada d’una sensació de molèstia, cremor o urticària de la zona.
  • Símptomes d’alarma: En cas que la persona experimenti sensació d’ofec, malestar general o qualsevol altre símptoma d’alarma caldrà acudir a un centre mèdic, ja que la persona pot estar patint una reacció d’hipersensibilitat i necessitarà assistència mèdica.

En cas de picada, com cal actuar

  1. Netejar l’àrea afectada, però sempre amb aigua salada, ja que si ho fem amb aigua dolça les cèl.lules urticants que puguin restar a la pell s’acabaran de trencar, incrementant la sensació d’urticària, envermelliment i dolor. La millor opció per la neteja de la picada és el sèrum fisiològic degut a la seva higiene, ja que l’aigua de mar de la platja es considera contaminada per l’abundant volum de banyistes, però com a alternativa al sèrum fisiològic, millor l’aigua de mar.
  2. Durant els primers 15 minuts, l’aplicació de fred local alleugerirà la sensació de malestar i la inflamació. Si ho fem amb gel, aquest ha d’estar cobert per un drap o tovallola, mai aplicar-lo directament a la pell.
  3. Si observem que queda alguna resta de flagel adherit a la pell haurem de procedir a retirar-lo, sempre utilitzant unes pinces.
  4. No aplicar medicació de cap tipus sense conèixer si l’afectat presenta alguna al.lèrgia medicamentosa, especialment en dones embarassades.
  5. En cas d’empitjorament, si les molèsties són creixents o no cedeixen, anar a un centre de salut per una primera valoració i tractament.

Sovint, el tractament és l’aplicació d’una crema tòpica que contingui corticoesteroides amb l’oclusió amb gassa de la zona afectada per tal d’aïllar del sol, protegir i resguardar la ferida per al seu procés de curació. El procés de curació no sol ser de llarga evolució, en 3-5 dies la picada ha d’haver disminuït considerablement o desaparegut del tot.

Com prevenir les picades?

  • Evitar el contacte directe amb les meduses. La norma bàsica és no apropar-se a les meduses i avisar a la resta de banyistes de la seva presència.
  • No manipular les meduses amb objectes, pals o artefactes, per tal d’apartar-les de la platja, i evitar que els nens hi juguin.
  • Donar un cop d’ull a la zona on ens disposem banyar-nos, per comprovar abans d’entrar a l’aigua si poden haver-hi meduses. Algunes platges presenten senyalitzacions que avisen de la seva presència, cal estar atents.