L’Activitat Física i els Parcs Urbans de Salut

Els Parcs Urbans de Salut i les Xarxes d’Itineraris Saludables són equipaments emplaçats a l’aire lliure, a l’espai públic, oberts 24 h, 365 dies a l’any i gratuïts.

Albera Salut (ABS de Peralada) està constituïda per 14 municipis: Peralada, Vilanova de la Muga, Pedret i Marzà, Vilajuïga, Garriguella, Vilamaniscle, Rabós, Espolla, Sant Climent Sescebes, Mollet de Peralada, Vilarnadal, Masarac, Cabanes i Vilabertran.

En aquests pobles trobem 9 Parcs Urbans de Salut a Garriguella, Rabós, Espolla, Peralada, Cabanes, Mollet de Peralada, Sant Climent, Pedret i Marzà i Vilajuïga, i en alguns d’ells disposen també de Xarxes d’Itineraris Saludables d’aproximadament 10 km cadascun.

Programa Dipsalut

Els objectius del programa del Dipsalut de Parcs Urbans de Salut i Xarxes d’Itineraris Saludables són:

  • Facilitar que els usuaris dels equipaments coneguin i valorin els beneficis de l’exercici físic per a la salut i que, gràcies a això, incorporin l’activitat física en la seva vida quotidiana.
  • Crear nous espais de socialització per als usuaris del Programa i incrementar el grau de motivació respecte a l’activitat física.
  • Afavorir que les dinamitzacions als Parcs Urbans i a les Xarxes d’Itineraris Saludables esdevinguin una experiència satisfactòria per als usuaris i que aquests utilitzin els equipaments de forma regular.
  • Incorporar el treball per enfortir les habilitats per a la vida en el desenvolupament de les capacitats dels individus i de les comunitats.
  • Donar eines (coneixements, habilitats i actituds) a les persones per gestionar i donar sentit a la vida (sentit de la coherència, SOC) i així incrementar el control sobre la pròpia salut i millorar la seva qualitat de vida (apoderament).
  • Formar professionals capaços de realitzar sessions dirigides als Parcs Urbans i a les Xarxes d’Itineraris Saludables.
  • Formar els professionals d’atenció primària per promoure que es recomani la pràctica d’exercici físic en els Parcs Urbans i les Xarxes d’Itineraris Saludables.

El Dipsalut ha cedit 181 Parcs Urbans de Salut i 105 Xarxes d’Itineraris Saludables als ajuntaments de Girona.

El Dipsalut, per promoure els equipaments, ha programat sessions d’exercici en grup dirigides per professionals especialitzats, amb la finalitat d’ensenyar als usuaris correctament els exercicis, donar a conèixer les possibilitats d’ús dels equipaments, fidelitzar-los i transmetre’ls hàbits de vida saludables.

Les sessions d’exercici físic consten de 3 parts: escalfament, part principal de la sessió i tornada a la calma.

L’escalfament serveix per preparar el cos, es pot realitzar amb diferents moviments per mobilitzar totes les articulacions del cos i té una durada aproximada de 10 min. La tornada a la calma és una reducció progressiva de l’exercici per arribar al repòs i té una durada aproximada de 10 min. És un bon moment per realitzar estiraments que serviran per millorar la flexibilitat i facilitar la recuperació.

En els Parcs hi ha una proposta d’escalfament i d’estiraments en plafons informatius.


Judit Noguera, DUI Infermera Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut