L’ecografia… “El fonendo del segle XXI”

La Unitat d’Ecografia Clínica del EAP Dreta de l’Eixample inicia la seva marxa a l’abril del 2013, fa doncs tres anys i mig, amb el ferm objectiu d’enfortir i demostrar l’excel·lència assistencial del nostre centre, homologant-nos a pràctiques habituals en centre d’Europa, i estalviar al pacient desplaçaments innecessaris.

Què és una ecografia?

L’ecografia o ultrasò és un procediment que fa servir ones sonores d’alta freqüència per veure l’interior del cos; pel pacient l’ecografia és una exploració no molesta, en la que el cos no rep cap radiació.

L’ecografia, que alguns professionals etiqueten com “el fonendo del segle XXI”, és una exploració innòcua, ràpida i molt precisa, que ajuda al metge de família a afinar en el seu diagnòstic i ser molt més resolutiu. L’ecografia ens descarta o ens dóna la certesa d’hipòtesis diagnòstiques (pedres en la vesícula, quists en els ronyons, pròstata gran… entre moltes altres patologies).

A la nostra unitat realitzem sobretot ecografies convencionals com són l’ecografia abdominal, l’ecografia renal, vesical i prostàtica. L’exploració ecogràfica dura uns 10 minuts aproximadament.

La Unitat d’Ecografia Clínica del CAP Roger de Flor

El nombre d’ecografies realitzades ha anat en augment any rere any i aquest any esperem aconseguir les 1.000 exploracions realitzades.

Els nostres metges de família saben que, davant una clínica urgent, realitzem una ecografia al moment. El temps d’espera per a ecografies no urgents, gràcies al nostre equip d’autogestió, no supera habitualment la setmana (el temps mitjà d’espera per a una ecografia convencional en el CatSalut són 60 dies, segons dades de juny 2016).

Cal remarcar que la Unitat d’Ecografia Clínica és Unitat Docent perquè els nostres futurs metges de família, residents en els nostres equips de base associativa, puguin en finalitzar la seva formació, estar capacitats per fer ús de l’exploració ecogràfica en les seves futures consultes.

Aquesta Unitat d’Ecografia Clínica pretén ser un referent a seguir, i que a curt termini molts altres centres d’atenció primària puguin fer ús d’aquest suport i d’aquesta tècnica diagnòstica bàsica i de gran ajuda per al professional i per als seus pacients.

Com s’ha de venir preparat?

  • Si es tracta d’una ecografia abdominal, s’ha d’estar en dejú des de sis hores abans de la prova.
  • Si és una ecografia d‘aparell urinari, s’ha de beure 500 ml d’aigua una hora abans de la prova, per tenir la bufeta plena.

Guillem Jordi Reichenberg, Metge de família EAP Dreta de l’Eixample – CAP Roger de Flor