Prevenció del peu diabètic

La diabetis és una malaltia crònica que pot ocasionar diverses complicacions. Pot provocar la pèrdua de sensibilitat als peus, l’aparició d’edemes a les cames i a zones mal vascularitzades, que poden dificultar la curació de ferides als peus.

Consells per un bon manteniment dels peus

Les lesions als peus poden convertir-se en úlceres i fins i tot, en casos més extrems, poden arribar a gangrenar-se i requerir l’amputació.

Per aquest motiu, cal adoptar un seguit de mesures per prevenir i tenir cura dels peus quan es pateix diabetis:

  • Examinar-se cada dia els peus, si cal amb l’ajuda d’un mirall.
  • Rentar-se els peus cada dia amb un sabó neutre i aigua temperada, sense rascar i procurant no deixar-los més de 5 minuts en remull. Seca’ls amb una tovallola suau.
  • Després de rentar-los, aplicar crema hidratant sobretot a la zona de talons i planta dels peus, mai entre els dits.
  • Les ungles s’han de tallar rectes amb tisores de punta rodona o llimes de cartró. Si són gruixudes o tens dificultats per tallar-les vés al podòleg. Recorda que si ets diabètic tens dret a tres visites gratuïtes a l’any. Demana el volant i el llistat de podòlegs als qui pots anar al teu infermer/a o al teu metge de família.
  • No aplicar calor o fred directament als peus (bossa d’aigua calenta, gel, manta elèctrica…), ja que en tenir menys sensibilitat poden aparèixer ampolles o cremades sense adornar-te’n.
  • Utilitzar sempre mitjons, inclús amb sandàlies o sabatilles, de cotó, fil o llana, sense costures ni goma elàstica que puguin oprimir i canvia-te’ls cada dia. Si utilitzes mitges que siguin tipus “panty”.
  • El calçat és molt important, ha de ser de cuir lleuger i flexible, amb sola antideslliçant i no massa gruixuda, amb la punta arrodonida (mai estreta), el taló amb base ampla i una altura no superior a 3 cm, que a l’interior no tingui costures, que vagi subjecte amb cordons o velcro i sense zones descobertes (taló, dits…).
  • Quan es compra calçat es recomana anar-hi a última hora de la tarda, ja que el peu estarà més inflat, i començar a utilitzar-lo de mica en mica (mitja hora el primer dia). Cal netejar el calçat diàriament per mantenir-lo flexible.
  • Evitar portar calçat molt gastat, no utilitzar exclusivament un parell de sabates ni caminar descalç, fins i tot si es va a la platja o a la piscina, on es recomana utilitzar sabates de goma. Passar la mà per l’interior cada cop que es posin les sabates, per si hi ha pedres, sorra…

És important mantenir un bon control de la diabetis i de factors de risc com la hipertensió i el colesterol. I deixar el tabac.


Alba Gonzàlez, Infermera EAP Poble Sec CAP Les Hortes


Data publicació: Març 2016