Salut bucodental i embaràs

L’embaràs implica una sèrie de canvis en l’organisme i en alguns hàbits que poden afectar la salut oral. Per aquest motiu, tan bon punt la dona conegui que està embarassada és important que sol·liciti visita amb l’odontòleg del seu CAP, qui realitzarà una exploració exhaustiva i durà a terme els tractaments preventius adients.

Consells per cuidar la boca durant l’embaràs

Les condicions fisiològiques i les variacions en els hàbits alimentaris durant l’embaràs poden incrementar el risc d’aparició de càries però, durant el període de gestació, la patologia oral més freqüent és la gingivitis.

Els professionals de la salut oral (odontòlegs i higienistes) de l’EAP Dreta de l’Eixample, CAP Roger de Flor, us realitzaran una revisió bucodental i us orientaran en actuacions preventives com els hàbits dietètics saludables i les tècniques de raspallat adients per l’eliminació de la placa bacteriana. També determinaran si existeix alguna malaltia oral i, si escau, duran a terme els tractaments necessaris per resoldre-les, incloent-hi les fluoritzacions o les higienes dentals de forma gratuïta.

Els problemes dentals més freqüents

Gingivitis

La gingivitis és una inflamació de les genives que produeix envermelliment de les mateixes i major tendència al sagnat degut a l’acumulació de placa dental. Els canvis hormonals que comporta l’embaràs fa que aquesta malaltia acompanyi al 70% de les gestants. Encara que pot arribar a remetre espontàniament després del part, una bona tècnica de raspallat, l’ús d’antisèptics i la tartrectomia (neteja dental professional per eliminar la tosca o càlcul) resoldran el problema.

Acompanyant aquests canvis, a vegades pot aparèixer a la geniva una tumoració benigna, l’èpulis gestacional o “granuloma de l’embaràs”, una lesió voluminosa amb tendència al sagnat associada a una pobre higiene oral, que acostuma a desaparèixer després del part.

Malaltia periodontal

La malaltia periodontal és una progressió de la gingivitis que afecta altres teixits de suport de les dents a banda de la geniva, com són l’os i el lligament que les fixa, produint-se una disminució de la seva inserció en els maxil . lars. En fases avançades, aquesta patologia pot produir mobilitat dental generalitzada i conduir a la pèrdua de dents.

Si prèviament a l’embaràs ja existien problemes gingivals o malaltia periodontal, probablement s’agreugin. Durant aquesta etapa es poden seguir duent a terme els tractaments no quirúrgics (neteges i raspats o curetatges) de forma segura i efectiva doncs, lluny d’estar contraindicats, són molt recomanables. De fet, existeixen diversos estudis científics que relacionen la malaltia periodontal no controlada amb complicacions de l’embaràs com són els parts prematurs i el baix pes del nadó en néixer.

Càries

La càries és una malaltia infecciosa que cursa amb la desmineralització dels teixits durs de la dent (l’esmalt i la dentina). A més dels bacteris que l’ocasionen, és necessària la presència de sucres en la dieta, especialment els refinats.

L’embaràs per si mateix no ocasiona càries. No obstant això, els canvis en els hàbits alimentaris i horaris, la disminució de la salivació i les nàusees o vòmits que freqüentment es donen al primer trimestre i produeixen una erosió de l’esmalt per l’acció dels àcids estomacals, poden afavorir el desenvolupament de càries.

En aquest sentit, al CAP Roger de Flor proporcionem una sèrie d’actuacions preventives destinades a disminuir el risc de càries en l’embarassada, com són l’aplicació tòpica de fluorurs mitjançant cubetes dentals, i l’ús de segellats de fissures (una espècie d’empastament preventiu) en les superfícies masticatòries dels molars en dones gestants amb alt risc de càries.

Tanmateix, el més efectiu i important és mantenir una bona higiene oral, raspallant-se després de cada àpat.

Dubtes freqüents

  • I si m’he de medicar per un problema dental? La majoria de fàrmacs requerits com analgèsics (paracetamol), antibiòtics (amoxicil·lina) i anestèsics locals (lidocaïna) es poden seguir emprant durant l’embaràs.
  • Si tinc una urgència dental i necessito una radiografia, puc fer-la? S’han de posposar les radiografies de control rutinari, però si són necessàries per a un tractament d’urgència no estan contraindicades. El professional encarregat de realitzar-la haurà de cobrir-te l’abdomen i el coll amb davantal i collarí plomats.

Sergi Lopez Truchero, Odontòleg EAP Dreta Eixample


Data publicació: Desembre 2015

1 Trackback / Pingback

  1. Controla la diabetis i la salut de la teva geniva – ferSalut

Comments are closed.