Cap a una equitat que canviï les regles

La Generalitat ha posat en marxa el Pla d’Equitat Menstrual amb un seguit d’accions per garantir l’accés igualitari als productes menstruals, prioritzant les opcions més sostenibles i saludables, així com l’accés al coneixement sobre la menstruació perquè cada persona pugui prendre decisions en relació al seu cos i la seva salut menstrual, trencant amb els tabús i els estigmes.

Dins el marc de lluita a favor dels drets sexuals i reproductius, és imprescindible promoure mesures concretes d’accessibilitat a l’anticoncepció i als productes d’higiene menstrual, com a productes de salut pública i no de luxe. Apostar per polítiques públiques que considerin aquests productes de primera necessitat, universals i gratuïts, que permetin fer front a la pobresa menstrual que pateixen moltes dones que no poden pagar el producte de la seva elecció, així com facilitar l’accés a la informació i l’autoconeixement del cos, del cicle menstrual i de totes les opcions existents, perquè puguin prendre decisions i escollir el producte i/o eina que desitgin segons la seva necessitat.

En aquesta direcció, s’inicia la primera fase del Pla d’Equitat Menstrual amb l’acció “La meva regla, les meves regles”, emmarcat dins l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius i liderat per la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, amb la implicació i participació d’altres departaments com el de Salut, Educació, Acció Climàtica, entre d’altres. Aquest projecte es fonamenta en 3 grans valors:

  1. L’equitat, fent que els productes menstruals siguin accessibles econòmicament.
  2. L’educació, per canviar la manera com es percep la menstruació socialment i erradicar el tabú, l’estigma i les discriminacions encara associades al fet de menstruar.
  3. La sostenibilitat, garantint l’accés a opcions reutilitzables, per reduir l’impacte ambiental dels residus que generen els productes d’un sol ús.

El Pla d’Equitat Menstrual aposta per alternatives més econòmiques, reutilitzables i, per tant, més sostenibles com les esponges, les calces absorbents o la copa menstrual.

“La meva regla, les meves regles”

Acció innovadora que en la seva primera fase arribarà a més de 1.200 noies, nois trans i persones no binàries de tercer d’ESO de 24 centres educatius distribuïts arreu del país. En un futur en seran molts més.

  • Repartiment d’un estoig amb una copa menstrual, unes calces i una compresa reutilitzable, per tal que puguin triar el que millor s’ajusti a les seves necessitats.
  • Sessions formatives a més de 2.600 joves sobre educació menstrual, dutes a terme per llevadores i infermeres, en el marc del Programa Salut i Escola, en què s’explicarà el funcionament dels productes.

 


Data publicació: Octubre 2022

Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: