25 anys de l’EAP Vic, una història d’èxit

Enguany es celebren els 25 anys que va obrir portes el CAP El Remei de Vic. Era l’1 d’octubre de 1996. Per l’equip humà que en formem part és una data molt especial. La trajectòria d’aquests anys ens omple d’orgull per la feina feta, pels resultats i per la satisfacció dels ciutadans i ciutadanes que atenem i dels propis professionals.

L’autogestió, una innovadora fórmula organitzativa

L’EAP VIC va sorgir de la possibilitat que ens va donar la modificació de la Llei Orgànica de Sanitat de Catalunya (Llosc) l’any 1996, per tal que un grup de professionals de la salut (metges i metgesses de família i d’infermeria) ens constituíssim en una empresa i optéssim al concurs públic per gestionar una nova Àrea Bàsica de Salut (ABS), que havia d’oferir atenció primària a la zona sud de Vic i als municipis de Sta. Eulàlia de Riuprimer i Muntanyola. Així va néixer la primera Entitat de Base Associativa (EBA) a Catalunya, de les 11 que hi ha actualment.

Va ser una opció valenta i innovadora i, per sobre de tot, plena d’il·lusió. Els que hi vam ser des de l’inici pensàvem que la prestació dels serveis d’Atenció Primària podia fer-se sota un model de gestió que ens dotava d’autonomia per poder oferir un millor servei.

L’autogestió es caracteritza pel lideratge professional, la capacitat pròpia per gestionar els recursos humans, el pressupost i l’organització assistencial sempre sota el paraigua del Servei Català de la Salut, que vetlla pels resultats i l’equitat.

Una trajectòria d’èxit ens avala com a model de gestió

L’EAP VIC va apostar des de l’inici per ser innovadors (vam ser pioners a Catalunya en la història clínica informatitzada i més endavant per promoure la e-consulta a través del Canal Pacient), la qualitat i la seva acreditació (inicialment amb la Norma ISO 9001 i actualment i des de novembre de 2020 amb el Model EFQM obtenint el segell +300 d’Excel·lència), l’aposta per la docència (cofundadors de la Unitat Docent d’ACEBA per formar metges i metgesses especialistes en l’atenció familiar i comunitària i també estudiants d’infermeria i medicina de la UVIC-UCC) i també la recerca (tant pròpia com de la indústria farmacèutica).

El nostre objectiu sempre ha estat oferir una atenció de qualitat, propera, accessible i resolutiva als ciutadans que confien l’acompanyament de la seva salut en nosaltres.

Som conscients que la salut no només depèn del que aporta el sistema sanitari, sinó també dels condicionants socials que influeixen directament en com estem de salut. I, per tant, també hem treballat sempre amb una visió comunitària, colze a colze amb altres agents del barri com escoles, casals, centre cívics i associacions de pacients i familiars. La salut la construïm junts. Som els referents de salut del nostre barri i n’estem molt orgulloses.

El futur

El futur més proper té grans reptes. La pandèmia ha deixat un servei afectat per l’impacte en com atenem, però la voluntat de l’equip és la mateixa de sempre, malgrat les circumstàncies: proveir la millor atenció possible. Treballem per millorar les instal·lacions i els serveis que s’ofereixen.

Per tant, seguim endavant, amb la il·lusió del primer dia per encarar 25 anys més!


Marta Serrarols, Metgessa de família i gerent EAP Vic / Twitter: @EAPVIC

Data publicació: Desembre 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: