Moltes raons per vacunar-nos

Donem la benvinguda a l’any nou tot esperant que aquest sigui l’any en què veurem el principi de la fi de la pandèmia de COVID-19. Hem deixat enrere un any que no oblidarem, un any de patiment per a tothom, però, sobretot, per als que han emmalaltit o han viscut la pèrdua de familiars i persones estimades en circumstàncies especialment doloroses. També per als que han patit de manera directa la crisi econòmica derivada de la pandèmia. Un any duríssim, no cal dir-ho, per als professionals sanitaris, que han conviscut diàriament amb l’angoixa, la tensió, la por i l’esgotament físic i emocional, mentre donaven el millor d’ells mateixos en aquesta crisi sense precedents. Donem, doncs, la benvinguda al 2021, amb l’esperança que simbolitzen les primeres dosis de vacunes administrades a Catalunya i a altres països del món.

Aquest és, però, només el començament d’una cursa de fons que ens continua exigint a tots paciència, resiliència, responsabilitat i molta solidaritat. La situació continuarà sent molt crítica durant molts mesos, cal tenir-ho present. Davant nostre, tenim el repte d’assolir la immunitat de grup, gràcies a les vacunes obtingudes en temps rècord, fruit d’un esforç de la comunitat científica internacional sense precedents. En aquest repte, cadascú de nosaltres hi té un paper a jugar.

Més enllà de mantenir les mesures universals de prevenció ja conegudes (reducció de la interacció social, distància, rentat de mans, mascareta i ventilació d’espais), no ens podem permetre desaprofitar l’oportunitat de vèncer el virus que ens brinda la vacunació. Vacunar-nos, cadascú en el moment que ens toqui, seguint les prioritzacions establertes, és el gest més solidari que tots nosaltres podem fer aquest nou any. Les vacunes han salvat milions de vides el darrer segle, no ho oblidem. Tenim moltes raons per vacunar-nos: recuperar les abraçades, les trobades amb amics i familiars, la feina… Fem el possible per recuperar tot allò que ens omple la vida i aprofitem per repensar, entre tots, tot allò que aquesta crisi ha demostrat que potser cal canviar.


Jaume Padrós, President del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB)

Data publicació: febrer 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: