La importància de les vacunes

Una vacuna és un preparat destinat a generar immunitat contra una malaltia, estimulant la producció de defenses (anticossos). Aquest preparat pot ser una suspensió de microorganismes morts o atenuats, o de productes o derivats de microorganismes. D’aquesta manera el cos actuarà protegint-nos de futurs contactes amb els agents infecciosos, evitant així la malaltia o la infecció. 

El calendari de vacunacions

Les vacunes són unes de les majors mesures preventives sanitàries i que major benefici ofereixen a la societat. Sovint es necessiten diverses dosis de la vacuna per a garantir la protecció durant anys.

Per tal de facilitar la correcta aplicació de les vacunes durant la infància, tots els països tenen elaborat un esquema de vacunació, anomenat calendari de vacunació infantil. En ell es defineixen les vacunes, les dosis i les edats d’administració.

Per decidir la inclusió d’alguna vacuna o realitzar una modificació del calendari vacunal, el Consell Interterritorial de Salut del Ministeri de Sanitat (CISNS) realitza una avaluació de cinc criteris que permeten fonamentar aquests canvis: càrrega de la malaltia, efectivitat i seguretat de la vacuna, repercussions de la modificació en el programa de vacunació, aspectes ètics i avaluació econòmica.

Un cop aprovat per consens la instauració, l’execució i avaluació del calendari de vacunació en el territori respectiu és competència de les comunitats autònomes, per aquest motiu podem trobar diferents calendaris vacunals a Espanya.

El calendari vacunal s’ha d’anar actualitzant i adaptant a les noves necessitats, segons canvis en el patró epidemiològic.

Amb la vacunació adquirim protecció enfront de malalties sense haver-les de patir.

Vacunes no finançades

Les  vacunes incloses en el calendari vacunal són les que estan finançades, però el Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria malgrat que consideri un objectiu prioritari la consensuació d’un calendari vacunal únic, per mantenir els principis d’igualtat en la prevenció de la salut i facilitar el compliment de les immunitzacions, considera recomanable vacunar de certes vacunes que no estan finançades, com la del rotavirus, meningocòccica B, papil·loma humà (VPH) en nois i meningocòccica tretravalent (MCWYA).

Aquestes vacunes es poden obtenir a les farmàcies i suposen un cost extra per a les famílies. La infermera del centre d’atenció primària les pot administrar sense cost addicional.

  • Vacuna contra el rotavirus: Aquest virus resistent provoca diarrea, vòmit i febre tant en nens petits com en adults i és altament contagiós. La gastroenteritis produïda pel rotavirus s’associa a un major risc de deshidratació i per tant d’una necessitat d’hospitalització respecte a la d’altres gèrmens, especialment dels 6 als 24 mesos de vida. Es calcula que durant els 5 primers anys de vida, com a mínim un cop, s’haurà patit una GEA produïda per rotavirus, i molts poden patir fins a tres infeccions abans d’immunitzar-se. Actualment existeixen dos preparats comercialitzats per prevenir-lo, els dos s’administren per via oral: Rotateq (necessàries 3 dosis) i Rotarix (necessàries 2 dosis).
  • Vacuna contra meningococ B: Aquest bacteri causant de meningitis i infeccions generalitzades és poc freqüent però molt greu. Pot causar seqüeles neurològiques, amputació de membres o la mort. Són especialment vulnerables els lactants i adolescents. Existeixen dos vacunes disponibles: Bexsero (en nens menors de 2 anys indicades 3 dosis, en majors de 2 anys 2 dosis) i Trumenba (indicades 2 dosis a nens majors de 10 anys).

  • Vacuna contra meningococ ACWY: S’ha observat que durant aquests últims anys hi ha hagut un augment d’infeccions produïdes pel serogrup W i Y, d’aquí que el comitè la recomani. De fet ha entrat en calendari vacunal als infants d’11 anys a les escoles, però es recomana 1 dosi mínim als 12 mesos.
  • Vacuna contra el papil·lomavirus humà per a nois: Es recomana l’administració de 2 dosis a nois d’entre 9 i 14 anys.

Les vacunes són medicaments molt eficaços i segurs, cap avenç mèdic ha aconseguit salvar tantes vides com les vacunes.

Els riscos sempre seran inferiors al benefici

En algunes ocasions, poden aparèixer reaccions adverses com: envermelliment i dolor en la zona d’injecció, pèrdua de gana, irritabilitat, febre i/o dolors musculars. Les reaccions al·lèrgiques fortes són escasses. L’Agència Espanyola del Medicament és l’encarregada d’examinar els informes sobre reaccions adverses després de l’administració de la vacuna.


Berta Ruiz, Infermera de pediatria EAP Poble-sec. CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes

Data publicació: agost 2020


Enllaços d’interès:

Asociación Española de Pediatria. Vacunas.

Canal Salut. Calendari vacunacions.


Pots descarregar aquest article en format PDF: