Nou projecte per fomentar l’alletament al CAP. Acreditació IHAN

La IHAN és un projecte internacional que acredita l’excel·lència en la pràctica clínica basada en l’evidència, promou l’alletament matern, contribueix a l’apoderament en salut de mares i famílies, a la participació ciutadana i a la protecció del medi ambient.

El CAP Vallcarca-Sant  Gervasi ens hi hem adherit per seguir fomentant la lactància materna. Nombroses publicacions avalen l’eficàcia de l’estratègia IHAN (Iniciativa para la Humanización de la Asistencia al Nacimiento y la Lactancia) per augmentar les taxes d’alletament en països desenvolupats a llarg termini.

L’estratègia IHAN es basa en dos eixos principals:

  • Estimular als professionals que treballen en maternitats, hospitals i centres de salut perquè adaptin l’assistència de l’embaràs, el part i l’alletament a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i Unicef.
  • Compliment del codi de Comercialització de Succedanis de Llet Materna en els centres sanitaris de l’OMS (per protegir  les mares de la publicitat comercial dels productes artificials).

Qualitat en l’assistència professional al naixement i la lactància

Des de fa uns quants anys, el CAP ja promou de manera activa la lactància materna (LM) a través del grup d’alletament setmanal i a les consultes de pediatria a totes les mares que ho desitgen. Tot i això, les taxes d’alletament queden lluny de les recomanacions científiques. Per millorar-les, hem iniciat el procés d’acreditació IHAN aconseguint la fase 1 del total de 4.

S’ha creat una comissió d’alletament que impulsarà una sèrie de canvis: crear una normativa, protocols i material divulgatiu, investigar i recollir de dades d’alletament, formar a tot l’equip, habilitar un espai per alletar, impulsar una visita prenatal, coordinar-nos amb l’hospital de referència i fomentar la participació de mares o de grups locals.

De la mateixa manera, oferim suport i orientació de màxima qualitat també a les mares que no alleten.

Els 7 passos que ha de complir un centre de salut IHAN:

  1. Normativa d’alletament matern.
  2. Pla de formació per tot el personal.
  3. Informar a totes les dones embarassades i les seves famílies sobre alletament matern.
  4. Donar suport a la mare que alleta amb coordinació amb l’hospital a les 48-72h després de l’alta de la maternitat.
  5. Ajudar a mantenir LM exclusiva fins als 6 mesos i continuar alletant amb l’alimentació complementària fins als 2 anys o més.
  6. Proporcionar una atmosfera d’acollida i un espai per a l’alletament.
  7. Fomentar la col·laboració entre professionals sanitaris i la comunitat a través de tallers d’alletament i grups locals.

Alícia Portella i Mireia Artola, Infermeres pediàtriques Atenció Primària Vallcarca-Sant  Gervasi / @aprimariavsg

Data publicació: Maig 2019


Podreu trobar informació addicional d’interès a:

Iniciativa para la Humanización de la Asistencia al Nacimiento y la Lactancia

Associació Alba Lactància Materna.