Saps que hi ha bancs de llet materna?

La donació de sang és ja molt coneguda per tots nosaltres però també existeix la donació de moll d’os, d’esperma, d’òvuls, de cordó umbilical i també de llet materna. I, per descomptat, la donació d’òrgans o de tot el cos, en el moment de la nostra mort.

Què és un banc de llet materna?

És l’organització que recull, processa, conserva i distribueix llet materna procedent de donants, garantint la dispensació d’un producte segur i d’alta qualitat.

L’objectiu del banc de llet és assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare.

El primer banc a escala mundial es va crear a Viena el 1909 i el de Barcelona està en funcionament des del juny del 2011. Brasil és el país del món amb més tradició de donació de llet amb 200 bancs distribuïts per tot el territori.

El dia 19 de maig és el dia mundial de la donant de llet materna.

A qui va dirigida la llet de banc?

A nens prematurs, de baix pes o amb malalties intestinals de risc que per diverses raons no poden ser alimentats per la pròpia mare. Això pot ser quan no hi ha llet de la pròpia mare disponible en les primeres 24-48 h, quan estigui contraindicat l’alletament per raons de salut de la mare, o per complementar la llet de la pròpia mare quan la producció no és suficient com en el cas de parts múltiples.

Qui pot ser donant?

Totes les dones majors de 18 anys que estiguin alletant el seu propi nadó, que tinguin bona salut i uns hàbits de vida saludables.

Quin procés se segueix?

La donant s’extreu la llet a casa quan li va bé i la conserva al congelador amb uns envasos específics que se li proporcionen. Periòdicament, sempre amb cita prèvia, passen uns missatgers pel domicili per tal de recollir-los. Un cop arriba la llet al banc de llet es procedeix a la seva anàlisi i pasteurització, i posteriorment conservació a -80ºC fins a la seva distribució a les maternitats o unitats de neonatologia que ho sol·licitin.

Des de juliol de 2014, l’ABS de Centelles col·labora amb el banc de llet materna, essent un centre referent per la captació de mares donants de llet. Des de l’ABS fem difusió de l’existència del banc i al mateix temps ens encarreguem de realitzar l’entrevista inicial i l’extracció de sang per saber si les mares poden ser o no donats. Amb aquesta iniciativa s’ha buscat facilitar l’accés de les possibles dones donats de llet materna d’Osona i rodalies al banc de llet, estalviant el desplaçament de les dones fins a Barcelona o Manresa.


Dra. Susanna Matesanz Adrobau,  Pediatra. Consultori de Balenyà EBA Centelles / Twitter: @EbaCentelles

Data publicació: Abril 2019


Podreu trobar informació addicional d’interès a:

Banc de llet materna