Coaching professional en pacients de càncer de mama al CAP Vallcarca-Sant Gervasi

Projecte pioner a nivell mundial, el coaching per a pacients de càncer de mama és un instrument eficaç per gestionar la malaltia i les pròpies emocions.

Què és el coaching professional

La pràctica del coaching professional va començar en el món empresarial i en poc temps ha arribat també a l’entorn personal, amb el coaching de vida. Des d’aquí, s’ha estès a altres terrenys; sovint, l’ajuda d’un professional que acompanyi a la persona marca la diferència entre aconseguir o no els objectius desitjats. Així, avui existeix el coaching de salut, de carrera, de nutrició o de parella… I moltes vegades ens preguntem, què és realment el coaching? És un procés d’acompanyament dirigit a persones que volen fer canvis en la seva vida. Aquests poden ser de tota mena: des de deixar de fumar, fins a reinventar-se professionalment; des de perdre la por a parlar en públic, a millorar la relació de parella. En sessions que poden ser individuals o grupals, coach i client desgranen els diferents temes que es volen abordar. Mitjançant tècniques específiques, la persona aprofundeix en si mateixa i aprèn a dirigir la seva vida per convertir-la en la vida que vol tenir.

Coaching a pacients de càncer de mama

El centre d’atenció primària Vallcarca-Sant Gervasi, en col·laboració amb el Grup Àgata (Associació catalana de dones afectades de càncer de mama) va posar en marxa el 2017 una iniciativa de coaching grupal, dirigida a pacients de càncer de mama en edat laboral, impartida per Teresa Ferreiro, coach professional i pacient del mateix centre, que va superar un càncer de mama amb 36 anys. Al llarg de 6 sessions de 2 hores, les participants van aprofundir en aspectes tan importants com la seva relació amb els professionals de salut, la seva feminitat, el seu univers interior i la tornada a la vida laboral, entre d’altres.

Projecte pioner

Utilitzar el coaching professional amb pacients, per dotar-los d’eines que els ajudin a gestionar les seves emocions i la seva relació amb la malaltia, és un projecte nou. El CAP Vallcarca-Sant Gervasi és pioner a nivell mundial. El resultat de la iniciativa ha estat tan satisfactori que s’ha repetit dues vegades el 2018 i una altra en febrer de 2019. Actualment, estem preparant una nova edició amb dates per confirmar.

El càncer de mama és una malaltia que té un gran impacte en la vida de les dones que el pateixen. Aquest programa de coaching s’ha centrat en retornar a aquestes dones la seva capacitat de decidir sobre la seva vida, el seu dret a dir “no” i el seu amor cap a si mateixes.

En preguntar què havia suposat per a elles participar-hi, ens han dit: “m’he adonat de les ganes de viure que tinc”, “en el grup de coaching detectes, aprens i entrenes el que després faràs a la vida real”.

Si estàs interessada a participar en la propera edició, consulta amb els teus professionals de referència del nostre CAP.


Teresa Ferreiro, Coach Professional (ACC). Twitter: @teresa_ferreiro

Data publicació: Abril 2019


Podreu trobar informació addicional d’interès a:

Teresa Ferreiro. Coaching professional (CPCC)