Estàs embarassada? Vigila la teva salut bucal

L’estat de gestació és una etapa amb molts canvis al cos de la futura mare i els que es poden produir a la boca també els hem de tenir en compte. Per això és important fer les revisions recomanades durant l’embaràs i també crear una bona base per a mantenir una bona salut bucal del nadó.

Quan i què fem a les revisions?

Degut als problemes que pot ocasionar la gestació, recomanem:

 •  Una primera visita entre la setmana 1 i 12 de gestació on donem recomanacions d’higiene, dieta i hàbits. Fem una aplicació de fluor per prevenir i/o frenar la càries.
 •  Una segona visita entre la setmana 13 i 26 de gestació on fem una segona aplicació de fluor i una neteja per a evitar un procés de gingivitis o reduir-la en el cas que hagi aparegut. Durant aquest període és el moment de realitzar els tractaments que siguin estrictament necessaris.
 • Una tercera visita entre la setmana 27 i 40 de gestació on fem una tercera aplicació de fluor i donem consells per a la higiene bucal del nadó.
 • Una quarta visita després del part on fem una revisió completa amb radiografies, ja que no s’han pogut fer durant l’embaràs, i fem un pla de tractament si és necessari. Aquesta visita és important, sobretot si hi ha hagut gingivitis durant l’embaràs o hi ha alguna càries per tractar.

Durant l’estat de gestació es recomanable fer 4 revisions dentals.

Per què és important fer les revisions?

Perquè durant l’estat de gestació, la boca pot patir canvis com gingivitis (inflamació de les genives) o un augment de càries. Si no controlem aquestes situacions, la gingivitis pot derivar a una periodontitis de forma crònica i les càries poden avançar fins al punt que es poden perdre peces dentals; situacions que es poden prevenir amb uns bons hàbits.

Consells per a una bona salut bucal

 1. Si pateixes vòmits o nàusees durant l’embaràs, l’àcid gàstric pot debilitar l’esmalt i com a conseqüència aparèixer noves càries. No oblidis comentar-ho amb el professional quan vagis a la visita.
 2. Probablement et vingui més de gust menjar entre hores. Intenta que aquestes ingestes siguin el més saludables possibles i evita snacks i dolços.
 3. Has de mantenir una higiene correcta. Raspalla tres cops al dia i que cada raspallat sigui de 2-3 minuts.
 4. Fes servir el fil dental i glopeja.
 5. Fes les revisions amb el dentista, són molt importants per prevenir i evitar problemes que puguin sortir durant l’embaràs. També t’anirà bé per resoldre dubtes o inquietuds.
 6. És important vigilar la higiene bucal del nadó. Si el xumet, biberó, mossegador… cau a terra, posa’l sempre sota el raig d’aigua de l’aixeta, no s’ha de llepar mai per un adult i tornar-li al nadó.
 7. Evita que el nadó s’adormi amb el biberó, ja que aquest costum pot augmentar el risc de patir càries i ofec.
 8. No sucar el xumet amb sucre, mel, xocolata… fer això suposarà que hi hagi un elevat risc de càries des de l’erupció de les dents de llet. Tampoc es recomana afegir aquests aliments al biberó.
 9. Pots començar a tenir cura de la boca del teu nadó des del primer dia. Fins que no li surtin les primeres dents, pots netejar les genives amb una gassa humida o amb un didal dental per a nadons. A partir de l’erupció de les primeres dents, fes servir un raspall de dents adequat.
 10. És molt important que el nucli familiar del nadó (pare, mare, cangur…) tinguin una bona salut dental, per tal de no transmetre la càries al nadó, perquè es pot contagiar mitjançant la saliva, i hàbits diaris com netejar el xumet amb la boca o compartir coberts o gots, augmenta la transmissió.

Mantenir un bon estat bucal durant l’embaràs és primordial per a evitar càries i gingivitis i és la base per a que el nadó també la tingui.


Noèlia Sàez Domínguez, Higienista dental, i Dolors Cobler Martinez, Auxiliar odontologia. Alt Camp Oest

Data publicació: febrer 2019