Begudes alcohòliques

Actualment es considera que dos terços de la població adulta consumeixen alcohol de manera ocasional i al voltant del 12% dels usuaris es poden considerar grans bevedors. L’alcohol és una substància líquida que afecta a l’organisme humà, sobretot al fetge. El seu consum perllongat i en excés pot provocar abstinència.

Tipus d’alcohol

Bàsicament hi ha dos tipus de begudes alcohòliques segons la seva elaboració: les begudes fermentades i les destil·lades.

  • Begudes fermentades: Són les que no poden superar els 16 graus d’alcohol en el seu estat natural. Algunes d’aquestes begudes són el vi, la cervesa o la sidra.
  • Begudes destil·lades: Són les que s’obtenen a l’eliminar una part d’aigua a través de la calor. Per exemple: el whisky, ginebra, vodka, licors, anís…

Molts alcohols poden ser creats per la fermentació de fruites o grans de llevat pero només l’etanol és produït comercialment d’aquesta manera.

Sabies què? El text més antic que parla d’alguna beguda alcohòlica data de l’any 3000 abans de Crist a l’antiga Mesopotàmia asiàtica. Els egipcis ja tenien destil·leries de cervesa des de fa uns sis mil anys.

Els efectes de l’alcohol

Molta gent creu que no és rellevant el fet de consumir begudes alcohòliques durant el cap de setmana. Tots els estudis mostren que els joves que beuen alcohol juguen amb foc.

El cervell es desenvolupa encara en la tercera dècada de la vida i els que abusen d’aquestes substàncies poden patir alteracions en la seva capacitat intel·lectual.

A curt plaç. Són els efectes que es donen al cap de poca estona d’haver consumit alcohol. Alguns d’aquests efectes són la disminució dels reflexes, dificultat per mantenir la línia recta, eufòria i sobreestimació de les facultats, pèrdua de la velocitat de reacció, disminució de la vista, tartamudeig i pupil·les dilatades. Si el consum és molt elevat, pot arribar a provocar el coma i fins i tot la mort per aturada cardiorespiratòria.

A llarg termini. El consum crònic està relacionat amb l’empitjorament de l’acne, l’envelliment prematur de la pell, l’augment de pes, les toxicomanies i, un 30% de les persones que beuen alcohol també pateixen una malaltia molt greu del fetge (cirrosi hepàtica, hepatitis alcohòlica).

Test d’alcoholèmia

El control o test d’alcoholèmia mesura la concentració d’alcohol a la sang. Un nivell de 0,2% d’alcohol en sang significa 0,2 grams d’alcohol per cada 100 ml de sang.

El temps que passa des de la darrera ingestió i fins a aconseguir les concentracions màximes en sang varia de 25 a 90 minuts.

Quan l’etanol arriba al cervell actua com a depressor del sistema nerviós central. L’estimulació aparent és, en realitat, el resultat de la depressió dels mecanismes de control inhibitori del cervell. Com passa amb la majoria de les drogues, els efectes depenen de la dosi ingerida.


Dra. Judit Masdevall i Galter, Odontòloga Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut


Informació addicional d’interès:

Alcohólicos Anónimos