Reflexions entorn del Peu del Diabètic

Hi ha comentaris força habituals a la consulta de podologia: “No en sóc pas jo de diabètic”, “A casa meva sí que en tinc de sucre”, “Vinc perquè el metge diu que tinc sucre”. Aquestes respostes impliquen una reflexió seriosa davant d’una de les malalties cròniques més habituals a partir d’una certa edat. Ens referim a la Diabetis Mellitus tipus 2.

Peu Diabètic o Peu de Risc

És important saber que el peu diabètic és una unitat funcional molt més delicada que un peu normal, per tant queda ben palesa l’eficàcia que hi té la prevenció com a mètode de tractament davant de l’aparició de les lesions que hi poden aparèixer.

Al Peu del diabètic l’anomenem Peu de Risc, donat que s’hi poden afegir altres patologies:

 • Alteracions morfològiques, hallux Valgus, dits en martell, superposicions de dits… amb conseqüències d’hiperqueratosis, helomes, escares interdigitals i/o úlceres.
 • Alteracions biomecàniques, peus plans, valgos, cavos, pronats, equino-varos… amb sobrecàrregues a talons i/o punts de pressió constants.
 • Microtraumatismes a la pell de dits i ungles, per calçats inadequats, estrets, pells dures, alts de taló o massa plans.
 • Agressions a la pell per manipulació domèstica i/o amb càustics, que es venen lliurement a les farmàcies, provocant cremades.
 • Atròfia de les glàndules sudorípares amb pell deshidratada i pèrdua d’elasticitat donen a lloc a clivelles als talons i queratopaties.
 • Neuropatia perifèrica diabètica, afectació sensitiva amb manca de sensibilitat superficial i profunda, no hi ha dolor, no hi ha consciència de risc.
 • Arteriopatia perifèrica, peus freds, eritema perni, cianosi, isquèmia, possible amputació.

Què és la Diabetis Mellitus? Malaltia endocrina caracteritzada per la reducció parcial o total de la secreció d’insulina (Dm tipus 1) o bé per una resistència a la insulina (Dm tipus 2). És una de les malalties amb més impacte sociosanitari a causa de les complicacions que comporta a nivell del peu i de les extremitats inferiors: cures repetitives d’úlceres, infeccions, gangrenes i/o amputacions.

El programa de prevenció del PD

La figura del podòleg és molt important a l’hora de detectar aquestes possibles complicacions. Tant és així que, a partir de l’any 2009, el podòleg entra a formar part oficialment dins del programa de prevenció del PD del Catsalut amb el decret 28/2009, pel qual es regula “l’atenció podològica de les persones diabètiques amb patologies vasculars i neuropàtiques cròniques”.

El programa consisteix en tres revisions periòdiques durant l’any a totes les persones diabètiques Tipus 1 i 2.

En què consisteixen les revisions podològiques?

 • Exploració de la pell i ungles, donar consells d’higiene i d’autocura, el tall de les ungles rectes, bona hidratació de la pell, consells de calçat.
 • Exploració vascular, realització del Doppler a polsos pedi i tibial posterior.
 • Exploració neuropàtica, valoració de la sensibilitat, superficial i profunda, amb el monofilament, el diapasó i barra tèrmica.
 • Valoració dels reflexos.
 • Quiropòdia si és procedent, cures en cas de ferides, tractament de les patologies unguials.
 • Lliurament d’informe al vostre metge de la revisió efectuada.

Conclusions

 1. El pacient diabètic és vulnerable.
 2. L’educació terapéutica, la profilaxis i el manteniment són la base de la prevenció com a métode de tractament.
 3. Els peus són els grans aliats en la vostra lluita per abaixar els indexs de sucre, caminant, ballant o fent esport.

Cuideu-los, ells són la vostra independencia!


Roser Sabater, Podòloga Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut