Projecte Baixem al carrer. Cap persona gran atrapada a casa seva

Us imagineu no sortir de casa en dies, setmanes, mesos i fins i tot anys?

El cas de l’Elvira

L’Elvira feia més de 2 anys que no sortia de casa, “estava trista, deprimida i havia perdut les ganes de viure”. Llavors, van venir a buscar-la el Josep Maria i altres persones voluntàries, per començar a sortir cada setmana pel barri i la ciutat, acompanyada d’altres voluntaris/es i persones grans que, com ella, no podien sortir soles de casa seva, per problemes de mobilitat i les barreres arquitectòniques del seu edifici…

“ara quan arribo a casa després de sortir els divendres, arribo optimista, he estat amb ells, que em tracten tan bé i estimen, he sortit i ho he passat estupendament. Ara sóc una altra, estic contenta, tranquil·la… he tornat a néixer!”

Baixem al carrer

Al projecte Baixem al carrer, de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, fem sortides setmanals amb voluntaris/es i persones grans en la mateixa situació que l’Elvira. Visitem museus, fem petar la xerrada a les places, fem exercici a la platja i als parcs i participem en la vida popular i comunitària del barri i la ciutat. D’aquesta manera lluitem contra l’aïllament de les persones grans al barri.

Són els professionals dels CAPs i Serveis Socials i, cada cop més, el veïnat i les famílies, les que ens ajuden a conèixer a les persones grans en aquesta situació. Les animem a sortir, i per a fer-ho possible, en alguns casos emprem ajudes tècniques per superar barreres arquitectòniques, com la cadira eruga puja-escales, cadires de rodes… tot i que emprem cada cop més el transport públic, també fem ús de transport adaptat.

En l’actualitat participen unes 40 persones grans, i una trentena de voluntaris/es. Tant la gent gran com els voluntaris/es esperen els divendres amb il.lusió, per gaudir de la companyia i l’amistat que han anat creant els uns i els altres.

Segons les dades del Departament d’estadística de l’Ajuntament de Barcelona, a la ciutat viuen soles 88.723 persones majors de 65 anys, d’aquestes, 57.998 tenen 75 anys o més. I, segons l’informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, “Bases de l’envelliment actiu i saludable a Barcelona”, 2006: el 21% de les llars de Barcelona on hi viu gent gran no tenen ascensor.

Baixem al carrer va néixer l’any 2009 a les comissions de salut i gent gran del Pla Comunitari del Poble-sec en resposta a aquesta realitat, i es duu a terme des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, en conveni amb l’Ajuntament de Barcelona i Càritas Diocesana de Barcelona, i la col.laboració d’EAP CAP Hortes Poble-sec. A altres barris de la ciutat també es duu a terme aquesta iniciativa a través de Creu Roja.

El voluntari més veterà

En Josep Maria participa en el projecte des del 2010, i ens comenta: “fa un temps em vaig prejubilar, i em vaig haver de plantejar què fer amb el meu temps lliure, llavors vaig pensar que la vida havia estat generosa amb mi, i que havia de retornar part d’aquest temps del que ara disposava, ajudant a les persones grans del Baixem al carrer”.


Per col·laborar, participar com a voluntaris/es o usuaris/es:

baixemalcarrer@poblesec.org

Telèfon 934432172
c/ Elkano 24, Barcelona.

Més informació: Baixem al carrer


Eva Galofré Rossell, Coordinadora del projecte Baixem al carrer – Coordinadora d’Entitats del Poble-sec