Reprendre la vida diària, a poc a poc i bona lletra

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus les restriccions socials i els consells per la població han anat canviant amb molta freqüència. Aquesta adaptació constant pot representar una dificultat afegida per a la gent gran, perquè trenquen amb les rutines diàries, provocant-los una major incertesa i fins i tot desorientació.

Les persones grans són un col·lectiu de risc perquè poden patir més complicacions si contrauen la Covid-19, sobretot quan es tracta de persones amb patologies prèvies.

El confinament ha agreujat algunes dificultats físiques i psicològiques en la gent gran, com la pèrdua de to muscular i un major risc de caigudes, però també un augment de la desorientació temporal i espacial, una disminució de les capacitats cognitives, ansietat, irritabilitat i/o depressió. Ara bé, cal tenir en compte que cada persona reacciona de manera diferent davant d’aquesta situació.

Cal atendre les pors i donar un missatge de tranquil·litat. Adaptar les explicacions a la capacitat cognitiva de la persona, donar informació clara i repetir tants cops com calgui.

Què podem fer?

1. Mantenir unes rutines. Facilita sentir-se ocupat i disminueix la sensació d’avorriment. També dona seguretat, redueix alteracions associades a les dificultats de memòria i ajuda a mantenir uns hàbits saludables.

  • Dissenyar una rutina que no variï massa de l’habitual, mantenir horaris de dormir, menjar i higiene, i intentar mantenir un mínim d’exposició al sol.

2. Fer una dieta equilibrada. Una bona alimentació és bàsica per mantenir un bon estat de salut física i psicològica.

  • Mantenir una dieta completa i equilibrada (mediterrània), evitar el consum de sucres i productes ultraprocessats, i mantenir-se hidratats.

3. Estimular la ment. Estar mentalment actiu contribueix en l’alentiment del deteriorament cognitiu, potencia l’autonomia i millora l’estat d’ànim.

  • Mantenir les tasques que normalment es fan a casa i que no provoquin frustració, mirar fotografies i repassar esdeveniments, fer jocs de taula, sopes de lletres, sudokus…

4. Fer activitat física diària. Ajuda a mantenir la mobilitat articular, la força muscular, la funció circulatòria i la cardiovascular. A més, s’alliberen substàncies químiques cerebrals que milloren l’estat anímic.

5. Socialitzar-nos. Relacionar-nos encara que sense contacte físic ens ajudarà a expressar com ens sentim, compartir angoixes i sentir-nos millor en aquests moments de dubte.

  • Parlar per telèfon, enviar missatges, fer videoconferències amb familiars i amics.

6. Fer activitats d’oci. Realitzar activitats que generin emocions agradables per evitar estats emocionals negatius com ara l’angoixa o l’avorriment.

  • Escoltar música o cantar, veure pel·lícules o documentals, dibuixar o pintar mandales, fer ganxet o cosir…

Programa REMS: El Programa de Reforç i Estimulació de la Memòria (REMS) de la Fundació Catalunya-La Pedrera aplica una metodologia basada en l’Atenció Centrada en la Persona, treballant amb la seva vida emocional i relacional. Ofereix recursos i recomanacions dirigits a les persones grans: activitats emocionals, cognitives per potenciar la memòria…


Data publicació: Juny 2020

Informació addicional d’interès:

Programa REMS. Fundació Catalunya La Pedrera.

Canal Salut. Coronavirus. Gent gran


Pots descarregar aquest article en format PDF:

1 Trackback / Pingback

  1. La Covid és més que una pandèmia sanitària – ferSalut

Comments are closed.