Alcohol i conducció

A Espanya, l’any 2013 hi havia 32.616.105 vehicles i es van produir 1.680 morts per accidents de trànsit. Entre un 7 i un 17% de les morts van estar relacionades amb l’alcohol.

Els efectes de l’alcohol en la conducció

Els efectes de l’alcohol sobre el nostre organisme són variats depenent, especialment, del nivell d’alcoholèmia. Alguns dels efectes que poden produir-se són:

 • Alteracions del comportament: Genera falsa seguretat al volant (això comporta assolir més riscos), disminueix el sentit de la responsabilitat i de la prudència, augmenten les conductes impulsives i agressives, i es fan més infraccions.
 • Alteracions de la percepció i concentració: Redueix la concentració i l’agudesa visual, és més difícil atendre a 2 fonts d’informació al mateix moment. Pot produir-se la visió amb efecte túnel, es noten pitjor les llums i senyals (especialment de color vermell), es calculen pitjor les distàncies i velocitats, augmenta l’enlluernament…
 • Alteracions de la psicomotricitat: És més difícil coordinar els moviments, es perden reflexes d’anticipació, disminueix el rendiment muscular i la precisió, s’altera l’equilibri i la coordinació.
 • Alteracions en el procés de presa de decisions: El consum d’alcohol afecta i alenteix el procés de la presa de decisions, quant a l’assimilació de la informació i resposta motora.

Límits legals en sang i en aire espirat

En la taula que es mostra es representen els límits legals en sang i en aire espirat, la seva equivalència en unitats d’alcohol, els efectes que aquests consums produeixen al nostre organisme i el nivell de risc que tenim.

La taxa d’alcohol en sang variarà segons diferents factors:

 • Tipus i quantitat de beguda: les begudes fermentades (cervesa o vi) s’absorbeixen més lentament que les destil·lades (ron o ginebra). Acompanyar l’alcohol de begudes amb gas (refrescos o tònica) o beure’l calent, accelera els nivells d’alcoholèmia.
 • Rapidesa de la ingestió: com més ràpid es beu, més ràpida és l’absorció i més quantitat d’alcohol arriba a la sang.
 • Si l’estómac està buit o ple: quan el tub digestiu està buit, la quantitat d’alcohol que passa a la sang és més gran i ho fa de manera més ràpida. Per tant, no és recomanable consumir alcohol sense haver menjat res.
 • Edat: els menors de 18 anys i els majors de 65 anys són més sensibles al consum d’alcohol.
 • Gènere: les dones arriben a nivells més elevats d’alcohol en sang, bevent el mateix que un home.
 • Pes: amb la mateixa quantitat d’alcohol, les persones més primes tenen una taxa major d’alcoholèmia que les més obeses.
 • L’alcohol comença a detectar-se en sang al cap de 5 minuts del seu consum i arriba al seu màxim nivell entre els 30 i 90 minuts següents.


Montse Gonzalo, Infermera EAP Poble Sec – CAP Les Hortes