Prevenció de les malalties orals en Atenció Primària

La salut de la nostra boca està relacionada de moltes maneres amb la salut del nostre cos i el benestar general. La capacitat de mastegar i empassar els aliments és essencial per a poder obtenir els nutrients necessaris que ens permetin gaudir d’un bon estat de salut.

Tenim a l’abast de manera ràpida i fàcil una quantitat enorme d’informació sobre com cuidar les nostres dents, genives… i la tecnologia ens proporciona cultura sanitària en un sol clic. Com és possible, doncs, que la salut oral de la població no millori? Que la càries segueixi essent la malaltia infecciosa més prevalent de la societat? Ens rentem molt més les dents que els nostres avis i les malalties dentals no s’aturen.

Tenim la responsabilitat de cuidar la boca dels nostres usuaris. La funció primordial a primària és la de prevenir malalties. Prevenir!, per no haver de curar! Avui dia tenim mesures de prevenció eficaces i hem de ser capaços de transmetre a la població que les malalties orals són evitables seguint uns hàbits d’higiene acurats i una dieta adequada.

Les patologies orals són multifactorials i cal començar la formació des de l’embaràs perquè el futur nadó ja creixi amb unes pautes d’higiene oral. A primària es fa una incidència especial a determinats grups més susceptibles com les embarassades, els nens, els diabètics i els usuaris amb risc de càncer oral.

Cal que reflexionem sobre el que mengem. La televisió, les revistes i els anuncis han fet canviar molts hàbits de vida. El consum de sucre ha passat dels 2 kg/any per habitant fa un segle a superar els 50 kg/any per habitant de mitjana. I el sucre és el causant del procés de la càries. El consum raonable de sucre diari no hauria de ser superior a set cullerades de cafè al dia. El gust agradable del sucre provoca eufòria perquè s’omple la sang de glucosa, treu la gana i dóna energia. Aquest estat d’hiperglucèmia vindrà acompanyat d’una hipoglucèmia posterior que ens incitarà a seguir consumint sucre pel cansament i irritabilitat que sentirem.

Cada vegada que prenem un producte dolç o bé salat amb sucre amagat, com la salsa de tomata o el pa de motlle, els bacteris presents a la cavitat oral produeixen àcids que desmineralitzen l’esmalt i aquest procés continua durant 20 minuts després de menjar o beure. La saliva necessita aquests minuts per restablir el pH, remineralitzar l’esmalt i evitar la càries.

Quedem-nos senzillament en el fet que cal retornar a una dieta més dura, fugir dels sucres amagats, de les begudes i sucs envasats i, sobretot, cal raspallar les dents després de cada àpat, usar fil de seda, prendre xiclets amb xilitol…

Cuidem-nos les dents que són per tota la vida!


Dra. Judit Masdevall, Odontòloga EAP Albera Salut