Lactància materna: la importància del recolzament a la mare

L’OMS recomana la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos de vida, però només un 40% de la població mundial ho aconsegueix. Un assessorament i recolzament adequat a la mare és essencial per a què iniciï i mantingui un alletament òptim.

Beneficis de la lactància materna

La llet materna és el millor aliment per als nadons, ja que està dissenyada especialment per a ells i no hi ha cap producte artificial que la iguali. A més de l’alimentació més completa i adient per als nounats, es crea un vincle afectiu fort i necessari per al correcte desenvolupament del nen.

Després de nombrosos estudis, l’OMS pot afirmar amb seguretat que la lactància materna redueix la mortalitat infantil i té beneficis fins a l’edat adulta. Per això es recomana iniciar-la durant la primera hora de vida i a demanda durant els primers sis mesos, afegint nous aliments fins als 2 anys.

Mites sobre l’alletament

  1. No tenir suficient llet. Fals! La gran majoria de dones produeixen llet suficient i de bona qualitat. Els bebès que augmenten poc de pes, normalment és degut a una errònia col . locació al pit o tècnica de succió ineficient. Per això és tan important instruir correctament a la mare des del primer dia.
  2. És normal que causi dolor. Fals! Encara que els primers dies sigui normal tenir més sensibilitat als mugrons, ha de ser temporal i no tan dolorós com per a abandonar la lactància. Qualsevol dolor és indici que el bebè no està correctament col·locat al pit. Si el dolor dura massa temps, s’hauria de consultar amb un especialista.
  3. No hi ha suficient llet els primers dies. Fals! La llet materna no és sempre igual, és un líquid dinàmic que va canviant segons les necessitats del bebè. La primera llet es diu calostre, i encara que sembli que no hi ha tanta llet, és necessària per al bebè durant els primers dies de vida.
  4. Cada 3 hores i 10 minuts a cada pit. Fals! Hem de diferenciar entre “estar al pit” i “prendre llet materna”. Si la tècnica és eficient, la lactància ha de ser a demanda.
  5. La lactància “lliga” a la mare. Fals! Depèn de cada mare, però amb la lactància materna el bebè pot lactar en qualsevol lloc i moment, i la llet sempre estarà llesta i a la temperatura adequada.

Grups de recolzament a la lactància al CAP Roger de Flor

La maternitat és una època de canvis i aprenentatge en la qual les mares necessiten assistència, ja que tenen molts dubtes i pors. Amb els grups de recolzament a la lactància materna no només donem suport a l’alimentació del nadó, sinó també serveix com a grup d’ajuda integral a la dona per a la seva tranquil·litat i apoderament. De vegades només cal corregir la posició al pit o enfortir positivament el seu esforç per a aconseguir una lactància eficaç.

Per fomentar-la, ja fa 3 anys que es va implantar aquest espai al CAP Roger de Flor per part de la infermera pediàtrica, amb l’objectiu d’oferir un espai de recolzament a les mares i guiar-les en l’alimentació dels seus nadons.

Des del seu inici, aquesta idea ha gaudit de bona acollida per part de pares i mares que estan molt agraïts pel suport que això els hi representa. Per aquest grup ja han passat més de 200 mares i s’ha creat un clima obert en el qual poden venir cada dilluns de 12 a 14 h i relacionar-se amb altres mares amb nens de diferents edats.

Durant aquest últim any, arrel de la meva experiència com a infermera oferint suport i assessorament a les mares que acudeixen al taller, he pogut comprovar com estan sotmeses contínuament a judicis de valor per part del seu entorn.

Això, juntament amb la desinformació, fa que es repensin l’alletament, que en moltes ocasions s’acaba abandonant i substituint per la lactància artificial. Per això el grup de lactància els hi agrada tant, ja que poden exposar les seves pors i dubtes davant d’altres mares i recuperar la confiança en si mateixes, i així poder gaudir de l’experiència tan fascinant com és la maternitat.


Ángela Vela Jaén, Infermera pediàtrica EAP Dreta de l’Eixample – CAP Roger de Flor


Data publicació: Juliol 2016